Skip to main content

Castodian wil de helm veiliger maken met “HDSL”

Castodian werkt onder de titel “HDSL” (Helm Device for Saving Lives) aan een apparaat dat in de helm geplaatst kan worden. Via dit apparaat wordt verschillende data uitgelezen. Met deze data kan de motorrijder beschikken over informatie van de afgelopen rit, maar kunnen ook hulpdiensten beter zicht krijgen op de staat van het hoofd van de motorrijder bij een eventueel ongeval.
Castodian, het bedrijf achter de HDSL, heeft namelijk als doel om het aantal verkeersslachtoffers onder motorrijders sterk terug te dringen. Dit willen ze bereiken door de twee speerpunten aan te pakken. Eén van deze punten is dat ze claimen dat 50% van de motorrijders geen helm draagt of verkeerd gebruikt. Met behulp van de HDSL en de app willen zij gebruikers wijzen op een goed gebruik van de helm. Het andere is dat de zorg na een ongeval te wensen overlaat, omdat hulpdiensten dus niet de juiste data zouden hebben over de staat van de motorrijder.

Castodian heeft zes elementen gedefinieerd die een helm veilig zouden maken. Welke elementen dit precies zijn wordt echter niet verteld. In het verlengde van deze zes kenmerken werkt Castodian dus aan multi-sensor apparaat dat in de helm geplaatst kan worden en gekoppeld is aan een app waarmee de gegevens uitgelezen kunnen worden. De data die uitgelezen wordt kan op verzoek van de gebruiker zelf ook beschikbaar worden gesteld aan eventueel verzekeringsmaatschappijen en hulpdiensten. Dat eerste zien we bijvoorbeeld ook terug in de autowereld, waar verschillende verzekeringsmaatschappijen de optie hebben om een apparaat in de auto te plaatsen dat zaken als snelheid, remkracht en bochtsnelheid meet. Op basis hiervan geven verzekeringsmaatschappijen al dan niet een bepaalde korting gebasseerd op rijgedrag. Op dit moment heeft Castodian nog geen concrete verzekeringsmaatschappij in de arm genomen. Bij informatie voor de hulpdiensten moet vooral gedacht worden aan een e-call systeem, wat we bijvoorbeeld ook bij verschillende motorfiets merken al terugzien als optie, zoals BMW. Castodian heeft om dit laatste van de grond te krijgen al wel gesprekken lopen met verschillende partijen om dit e-call protocol in werking te krijgen. Hierdoor is het voor hulpdiensten mogelijk om zonder de app toch de nodige levensreddende informatie te krijgen die nodig is bij een ongeluk.

De data die wordt uitgelezen is gerelateerd aan de zes elementen die door Castodian gedefenieerd zijn voor een veilige helm. Helemaal duidelijk welke data de eindgebruiker precies te zien krijgt is het nog niet. Wat echter sowieso terug te zien zal zijn in de app zijn GPS-locatie, snelheid, G-krachten, trillingen, temperatuur en vochtgehalte. Verder wordt er onderzocht of het mogelijk is dat bij de impact de plaats op de helm uit te lezen is en wordt er gekeken naar de mogelijkheid om te bepalen of de helm door veelvuldig gebruik te groot geworden is.

De HDSL zelf zal passen in één van de uitsparingen die de meeste helmen hebben voor een headset. De dikte zal maximaal 1 centimeter bedragen. Dit neemt echter niet weg dat er toch ruimte gesnoept wordt die normaal gebruikt kan worden voor een headset. Hierdoor is deze mogelijk niet meer (volledig) te plaatsen of niet volledig gevoelloos, waardoor druk kan ontstaan op het hoofd. Wat dan weer niet zo veilig is.

Castodian heeft in de planning staan de HDSL voor volgend jaar kerst op de markt te brengen. De prijs zal onder de €50,- uitkomen. Met deze eenmalige betaling ‘lease’ je dan het apparaat. Bij inlevering van de HDSL ontvang je het aankoopbedrag retour. Gedachtegang hierachter is dat de HDSL op deze manier voor iedereen betaalbaar blijft. Juridisch gezien blijft het apparaat dan echter ook eigendom van Castodian, inclusief alle door de gebruiker verzamelde data! De data zou echter nooit terug te leiden zijn tot de specifieke eindgebruiker claimt Castodian.
Naast deze eenmalige betaling zal de app een abonnementsvorm kennen van enkele euro’s per maand. Onderzocht wordt nog of dit eventueel te pauzeren is buiten het motorseizoen om.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws