Skip to main content

BMW Motorrad legt verkoop Noord-Amerika stil

BMW Motorrad heeft per direct de verkoop van alle nieuwe en gebruikte BMW motoren in Noord-Amerika stilgelegd, wegens de mogelijkheid dat het zogenaamde EVAP ontluchtingssysteem niet (goed) werkt. Dit ontluchtingssysteem vangt de overtollige brandstofdampen van de benzinetank op en leidt deze via een klein reservoir en een aantal leidingen/slangen naar het motorblok, zodat ze daar alsnog kunnen worden verbrand. Dit systeem is in de USA en Canada al sinds de jaren ’70 verplicht in alle auto’s en motorfietsen.

“BMW Noord-Amerika streeft ernaar onze klanten voertuigen te leveren die aan hun verwachtingen voldoen. Om ervoor te zorgen dat onze voertuigen aan de hoogste industrienormen voldoen, voert BMW voortdurend tests en evaluaties uit. Na een recente kwaliteitsanalyse werkt BMW aan maatregelen om het materiaal dat wordt gebruikt in een onderdeel van het ontluchtingssysteem van onze motorfietsen, dat mogelijk niet volgens de materiaalspecificaties is geproduceerd, verder te evalueren.”

“Als gevolg hiervan vaardigt BMW Noord-Amerika een tijdelijke, vrijwillige verkoopstop uit voor alle nieuwe en gebruikte BMW-motorfietsmodellen in de dealervoorraad, behalve de CE 04. Deze tijdelijke stopverkoop heeft niets te maken met de veiligheid en BMW-eigenaren mogen normaal op hun motorfiets blijven rijden.” – BMW of North America, LLC

Vrijwillig

BMW Motorrad heeft de motorverkoop nu vrijwillig stilgelegd, maar zal daarbij zeker de uiterst strenge Amerikaanse regels voor terugroepacties en de enorme boetes voor milieuovertredingen bekeken hebben. Gezien het feit dat officiële BMW motordealers ook geen occasions meer mogen verkopen, lijkt het er op dat BMW’s EVAP-systemen al heel lang niet aan de Amerikaanse en Canadese wetgeving voldoen. Voor alle duidelijkheid: het gaat dus absoluut niet om een veiligheidsissue, zoals dat meestal het geval is bij dergelijke verkoopstop.

Verkoopstop van drie weken?

Onbevestigde bronnen melden dat sommige BMW Motorrad-dealers verwachten dat de verkoopstop maximaal drie weken zal duren. Logischerwijs geldt de verkoopstop voor één model niet: de elektrische CE 04.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws