Skip to main content

Mogelijk losse spaken BMW motoren

In Engeland zijn er mogelijk meer dan duizend verkochte BMW’s waarbij de spaken van de wielen los kunnen raken. Het gaat om de R NineT modellenreeks, de R 1200 GS en de R 1200 GS Adventure geproduceerd tussen februari en juni 2018. BMW dealers in Engeland zijn in oktober al geïnformeerd over dit mogelijke probleem. Zij hebben de instructie gekregen om de motoren waar het om gaat hierop te controleren tijdens de eerst volgende onderhoudsbeurt. Daarnaast kunnen eigenaren die bezorgd zijn een gratis inspectie laten uitvoeren. De DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency) in Engeland is ook geïnformeerd, zij vinden een recall echter niet nodig daar het probleem geen veiligheidskwesties geeft.
Het probleem is ontstaan doordat er specifiek soort coating is toegepast op de nippels van de spaak (nummer 12 in onderstaande afbeelding). Hierdoor konden de spaken niet goed op spanning gebracht worden bij bevestiging in het wiel. BMW zelf geeft aan dat de meeste motoren al ondervangen zijn voor verkoop en zij toen het probleem al hebben verholpen, toch circuleren er op verschillende social media klachten van klanten die losse spaken zijn tegen gekomen bij nieuw gekochte motoren.

In Nederland heeft de RDW geen recall ingezet. Contact met BMW Nederland leert ons dat zij de kwestie nog intern aan het onderzoeken zijn en ons zullen informeren wanneer er meer bekend is.

Update: Nieuwsmotor.nl heeft contact gehad met Tamara Villani el Fellahi, communicatie manager bij BMW Motorrad Nederland. Zij geeft aan dat het probleem van de loslatende spaken ook in Nederland bekend is en speelt bij de modellen R 1200 GS en de R NineT reeks. Het betreft hier ook motoren geproduceerd tussen februari en juni 2018. Er wordt geen recall uitgevoerd daar de veiligheid niet in het geding is, klanten worden ook niet actief benaderd. Wel worden de spaken bij het eerst volgende bezoek aan de dealer gecontroleerd. Klanten die echter eerder problemen ervaren kunnen contact opnemen met de BMW dealer, deze zal het probleem dan verhelpen.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws