Apple raadt iPhone op motorfiets af wegens trillingen

Apple raadt mensen af hun iPhone op een ‘zware’ motorfiets te monteren. Volgens de makers kunnen de trillingen op een bepaalde frequentie de kwetsbare onderdelen van de camera permanent beschadigen, aldus het techbedrijf op een supportpagina. Al langer waren er berichten dat vooral de camera moeite heeft met de vibraties van een motorblok, die de ‘los’ in het toestel hangende lens van slag laten raken. In een aantal gevallen kregen de kopers een nieuw toestel na klachten over een niet meer functionerende camera, maar de techreus heeft daar nu blijkbaar genoeg van. “Als je je iPhone blootstelt aan trillingen van krachtige motoren, kunnen de prestaties van het camerasysteem afnemen”, is dan ook nu de officiële melding op de supportpagina van Apple. 

Het gaat dus vooral om de optical image stabilization (OIS) beeldstabilisatie en de automatische scherpstelling in sommige modellen, die kwetsbaar zijn voor hoogfrequente trillingen zoals een motorfiets die vaak heeft. Daarnaast kan ook de Closed-loop AF in andere modellen niet goed tegen de trillingen die een motorfiets nou eenmaal maakt. OIS zit in de iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus, en iPhone 7 en latere modellen, maar ook de tweede generatie van de iPhone SE. Closed-Loop Autofocus zit weer in de iPhone XS en opvolgende modellen, inclusief de tweede generatie van de iPhone SE, die dus zowel OIS als AF heeft. 

Apple laat expliciet weten dat de Ultra Wide camera van de iPhone 11 en latere modellen géén OIS heeft, terwijl ook de Telephoto camera’s op de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus daar niet over beschikken, waardoor deze modellen wel op de motorfiets bevestigd zouden kunnen worden. 

De kans op blijvende schade aan de camera is minder groot bij kleinere motorvoertuigen, zoals brommers en scooters, aldus Apple, maar ook hierover zijn toch meldingen door consumenten. Apple raadt dan ook aan om voor deze voertuigen een telefoonhouder te gebruiken die schokken absorbeert en trillingen dempt. Verder is het aan te raden om langdurig gebruik van de telefoon op de motor te beperken, meldt het bedrijf. Daar komt bij dat het wat vaag blijft wat Apple exact met een “high power motorcycle” bedoelt. 

Het aanbod aan houders en ‘cradles’ voor smartphones op het stuur van motoren is enorm, waarbij een ruim aantal overigens claimt de bedoelde trillingen door de bevestigingsmethode te filteren. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief