Alpinestars reageert op rechtzaak airbagpatent Dainese

Op 8 februari gaf Dainese een persbericht vrij waarin het merk liet weten dat een kantelpunt is bereikt in de patentenrechtzaak met Alpinestars. Het gerechtshof van München heeft vastgesteld dat de Tech-Air-systemen van Alpinestars inbreuk maken op het EP2412257B1-patent van Dainese. Het gerechtshof heeft daarnaast ook een bevel uitgevaardigd waardoor Alpinestars de verkoop van de Tech-Air systemen in Duitsland moet stoppen en de verkochte airbags moet terughalen. De Italiaanse fabrikant komt nu met een statement waarin het uitgebreid de details van de patentenstrijd met concurrent Dainese uitlegt. Alpinestars laat ook weten dat het merk de patentenstrijd niet zal staken en kijkt naar mogelijke volgende stappen in het proces. 

Persverklaring Alpinestars, maandag 11 februari 2019:
Op 7 februari 2019 vaardigde het gerechtshof van München een vonnis uit met de verklaring dat het Tech-Air®-vest van Alpinestars het EP 2 412 257 B1-octrooi van Dainese S.p.A. schendt. 

Alpinestars wil duidelijk maken dat deze actie nooit de kern van de Alpinestars Tech-Air®-technologie omvatte; op geen enkel moment, in het verleden of heden, heeft een actie of patentinbreuk betrekking gehad op het elektronische beheer, algoritme of inzetmechanisme, of welk ander onderdeel dat wordt gebruikt binnen de geheel unieke en geavanceerde Tech-Air®-technologie van Alpinestars.

Verder is deze uitspraak beperkt tot de Duitse markt. Het heeft geen invloed op andere gebieden binnen Europa of de wereldmarkt waarin Tech-Air® beschikbaar is in het dealernetwerk van Alpinestars. 

Oorspronkelijk kwam Dainese met vermeende inbreuken op basis van drie patenten in Duitsland, geen van de inbreuken verwijst naar Tech-Air®-technologie: één klacht werd ingetrokken door Dainese op 22 december 2016, met betrekking tot octrooi EP 2 373 188, nadat dit octrooi door het Europees Octrooibureau was ingetrokken. De overige twee patenten zijn in Duitsland betwist. Het tweede, EP 2 373 190, alleen betrekking hebbende op enkele specifieke kenmerken van de luchtzak gebruikt in het Tech-Air® vest, werd volledig afgewezen door het Duitse federale octrooigerecht op 15 mei 2018. Dainese ging tegen deze beslissing in beroep.

Het derde, EP 2 412 257 B1, betreffende de algemene installatie van een opblaasbare luchtzak-constructie in een ‘zak’ van een kledingstuk, met elastische panelen, is het punt waarop de octrooi-inbreuk claim van vorige week werd bevestigd. Zodra het gerechtshof het schriftelijke oordeel vrijgeeft, zal Alpinestars de details bestuderen alvorens een beslissing te nemen over de volgende stappen. 

Alpinestars wil men erop wijzen dat er een rechtszaak loopt in afwachting van de geldigheid van dit octrooi (EP 2 412 257 B1) binnen het Duitse Federaal Hof van Justitie.

Zoals consequent vermeldt in dit juridische proces, respecteert Alpinestars de intellectuele eigendomsrechten van derde partijen
en verwacht hetzelfde met betrekking tot zijn eigen IE-rechten. De zeer innovatieve Tech-Air®-producten van Alpinestars zijn gebaseerd op jaren van intern onderzoek en ontwikkeling, uitgevoerd door een eigen team van toonaangevende onderzoeks- en ontwikkelingsmedewerkers.

Sinds het begin van het Tech-Air®-project, dat in 2001 begon, was de vrijheid om met de meest geavanceerde innovaties op het gebied van bescherming te rijden, het doel dat Alpinestars nastreeft en het resultaat is geavanceerde- en capabele technologie. Tech-Air® is ’s werelds eerste airbag die volledige bescherming van het bovenlichaam in een overdraagbaar vest biedt en bevat een volledig onafhankelijk elektronisch management-systeem, zonder afhankelijk te zijn van externe apparaten (sensoren of GPS), om ongevalsdetectie en het volledig opblazen van de airbags vóór de eerste botsing te garanderen, inclusief dubbele lading voor de circuit- en off-road mogelijkheid zoals gedemonstreerd in de Dakar Rally van 2019.

De Tech-Air®-producten van Alpinestars vormen een innovatieve bijdrage aan een verhoogde veiligheid van motorrijders.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief