Skip to main content

Alles over de nieuwe 2021 Honda CRF300L

Verhoogde cilinderinhoud voor Honda’s populaire gereedschap voor dubbel gebruik, plus hertekende luchtinlaat, inlaatnokkenschakeling en uitlaatsysteem. Dat zorgt voor meer piekvermogen en aanzienlijk meer koppel over het hele toerenbereik. Kortere versnellingsbakverhoudingen worden aangevuld met een hogere 6de versnelling, terwijl een assist-/slipperkoppeling een goede controle over het achterwiel mogelijk maakt bij het afschakelen. Het rijgedrag op elk terrein is verbeterd met een nieuwe achterbrug en een flexibeler frame, een grotere grondspeling, een langere veerweg en een verbeterde rijpositie. Het nieuwe, scherpe koetswerk en de grafische vormgeving markeren de upgrades van 2021. Er is ook een helder LCD-display. Het drooggewicht is met 4 kg verminderd tot 142 kg, waardoor de verhouding tussen vermogen en gewicht met 13% is verbeterd.

De nieuwe motor van de CRF300L, met nu 286 cc, produceert 10% meer piekvermogen: 20,1kW (27 pk) bij 8.500 tpm en 18% meer piekkoppel bij 26,6Nm bij 6.500 tpm. De timing van de inlaatnok is herzien, alsook het luchtinlaat- en uitlaatsysteem voor een veel sterker koppel en vermogen in het middengebied. De overbrengingsverhoudingen 1-5 zijn korter, voor een betere respons, terwijl de 6e versnelling langer is voor meer ontspannen cruisen op hoge snelheid. Een hulp-/slipperkoppeling regelt nu het achterwiel bij hard afschakelen en biedt 20% minder belasting op het koppelingshendel.

Het nieuw ontworpen stalen frame en de aluminium achterbrug dragen in belangrijke mate bij tot het totale gewichtsverlies van 4 kg en bieden een betere stijfheidsbalans voor feedback en gevoel. De stuurgeometrie is tot in detail aangepast, samen met een langere veerweg voor/achter en een grotere grondspeling.

De scherpe carrosserie is voorzien van een slankere tank en zadel en een nieuw LCD-instrumentendisplay. Ook de rijpositie is aangepast om de wendbaarheid te bevorderen die nodig is in het terrein en, net zo nuttig, in de stad.

Motorblok

• Grotere 286cc motor zorgt voor een extra 1.9kW (2,7 pk) en 4Nm
• Herziene versnellingsbakverhoudingen voor zowel acceleratie als kruissnelheid
• Assist/slipperkoppeling met 20% lichtere hendelbelasting

De vloeistofgekoelde eencilinder-DOHC-motor heeft een extra 14%-cilinderinhoud – van 250 cc tot 286 cc – met een slag van 63 mm – in tegenstelling tot 55 mm. De boring blijft 76mm, evenals de compressieverhouding van 10,7:1. Piekvermogen van 20.1kW (27 pk) wordt geleverd bij 8.500rpm, piekkoppel van 26.6Nm bij 6.500rpm (vanaf 18.2kW bij 8.500rpm/22.6Nm bij 6.750rpm). De dyno-grafiekcurves vertellen het volledige verhaal na de piekvermogen- en koppeltoename: de nieuwe motor is overal aanzienlijk sterker, vanaf 2.000 tpm.

Om aan te sluiten bij de zwaardere punch van de motor en om de acceleratie beter te maken, zijn de versnellingsverhoudingen 1-5 korter, terwijl de 6de versnelling hoger is voor meer ontspannen cruisen op de snelweg. De toevoeging van een assist-/slipperkoppeling vermindert de belasting van de koppelingshendel met 20% en zorgt ervoor dat het achterwiel bij snel terugschakelen grip blijft houden – geweldig voor de controle, op de weg of in het terrein. Op de snelweg gaat de topsnelheid van 129 km/u naar 132 km/u, terwijl 0-400m wordt bereikt in 15,4s, dat is 0,9s sneller.

De herziene werking en timing van de inlaatnok verhoogt specifiek de respons in het lage- tot middengebied – het meest gebruikte toerentalbereik in de stad of in het terrein – en werkt met een nieuw ontworpen luchtfilter, een uitlaatdemper (660 g lichter dan het vorige ontwerp), een geluiddemper en een ontstekingstijdstip. Een iridiumbougies, samen met een nauwkeurige dosering van de brandstof van het PGM-FI-injectiesysteem, zorgen voor een verdere verbetering van de verbrandingsefficiëntie en verbetert de milieuprestaties.

De motor maakt gebruik van een offsetcilinder, waardoor de interne wrijvingsverliezen worden verminderd, terwijl de zuiger zelf een speciaal oppervlaktemateriaal bevat, plus een molybdeencoating. De oliepomp is voorzien van een interne ontlastingsstructuur die de beluchting van de ontladen olie voorkomt. De krukas maakt gebruik van een half gespleten, geperst metalen lager, terwijl het krukaslager gebruik maakt van een gietijzeren bus. Een primaire balansas vermindert de trillingen verder.

Het koelsysteem maakt gebruik van een 12,7kW 10,7kW warmteafgifte-radiator, links van de motor, beschermd met een polypropyleengrill om de luchtstroom te verbeteren. Een dunne koelventilator met geleidingsring wordt gebruikt om bij lage snelheden een gelijkmatige temperatuur te handhaven, zowel in druk verkeer als in lastige off-road situaties.

De CRF300L motor is volledig EURO5-conform.

Chassis
• Handling en wendbaarheid verbeterd op elk terrein door uitgebreide updates
• Aanzienlijke gewichtsbesparing door een nieuw frame en een nieuwe achterbrug
• Herziene stijfheidsbalans voor beide, met een grotere bodemvrijheid
• Langere loop voor en achtervering

In totaal is er 4 kg bespaard op het chassis van de CRF300L, met een rijklaar gewicht van 142 kg. Het stalen semi-dubbel wiegframe is volledig nieuw en draagt 2,15kg bij aan het gewichtsverlies. Net zo belangrijk is dat de flexibiliteitsbalans van de CRF300L is afgestemd op 25% minder zijdelingse stijfheid om het rijgevoel en de verbinding met de voor/achter-tractie te bevorderen.

Dit is bereikt met een verminderde breedte (-30 mm) voor de hoofdonderbuis en kleinere, 25,4 mm diameter onderbuis (vanaf 28,6 mm) plus een 20 mm afname in breedte over de centrale verstevigingsbuis.

Bijpassend is de uit één stuk gegoten aluminium achterbrug niet alleen 550g lichter, maar heeft hij een 23% vermindering van de zijdelingse stijfheid. Hij is ook 15 mm smaller net achter het draaipunt en er wordt gebruik gemaakt van een gladde doorsnede om een gelijkmatige doorbuiging te creëren. De stalen onderste kroonplaat van het vorige model is gewijzigd voor aluminium; dit haalt 730g weg van in gebied hoog ten opzichte van het zwaartepunt voor een snellere stuurrespons.

De 43mm Showa upsd vork wint 10mm aan slag tot 260mm, waarbij het veergewicht en de dempingsinstellingen zijn herzien voor een nauwkeurige controle over een breed scala aan terrein en snelheden. De Pro-Link achterwielophanging heeft nu een slag van 260 mm, i.p.v. 240 mm; de Showa-schokdemper is een ontwerp met één enkele buis.

De grondspeling is vergroot, van 255 naar 285 mm en het frame en de motor zitten 20 mm hoger, dankzij revisies aan het onderste frame, de motorcarters en de olie-aftapplug. Balhoofdshoek en naloop zijn nu ingesteld op 27,5°/109mm (vanaf 27,6°/113mm) met een 10mm langere wielbasis van 1455mm. De draaicirkel bedraagt 2,3 m.

De voorrem maakt gebruik van een enkele 256 mm schijf die wordt bediend door een tweezuigerremklauw, de achterrem is een 220 mm schijf met een enkele zuigerklauw; net als bij de CRF-wedstrijdmachines is de achterste hoofdremcilinder nu een lichtgewicht, geïntegreerd ontwerp. De schijven zijn voorzien van een golvend patroon, de zogenaamde wave types – ook dit is direct afkomstig van de CRF250R/CRF450R – met uitzonderlijke zelfreinigende capaciteiten in ongunstige omstandigheden. 2-kanaals ABS is standaard. 

Lichtgewicht aluminium velgen verminderen de onafgeveerde massa nog verder; voor 2021 is het Alumite oppervlak gepolijst tot een glansafwerking. Banden met blokpatroon enduro-stijl (voor, 80/100-21 51P en achter 120/80-18 62P) zorgen voor tractie in een breed scala aan rijsituaties.

Het 21-inch voorwiel en 18-inch achterwiel verhogen de stabiliteit op ruw terrein en maken desgewenst de montage van meer off-road-specifieke banden mogelijk. Het gebruik van een machinaal bewerkt achterwiel en M8-bouten (in plaats van M10) plus holle achteras bespaart respectievelijk 240 en 160 gram.

Styling & uitrusting
• Lichtere, slankere carrosserieën geïnspireerd op de CRF-machines van de concurrentie
• Herziene rijpositie bevordert natuurlijke controle
• Positief LCD-display nog beter leesbaar

De CRF300L, die nog meer inspiratie put uit de race-CRF’s, biedt een frisse set van nieuwe carrosserieën en graphics. De 7.8L brandstoftank is 190 gram lichter en slanker dan voorheen om de beweging naar voren te bevorderen. De nummerplaathouder is kleiner en weegt 300 gram minder.

Voor een gemakkelijke, lichte controle is de rijpositie subtiel gewijzigd: het stuur is iets naar achteren geplaatst, terwijl de voetsteunen zijn verlaagd en ook naar achteren zijn verplaatst, om het schakelen in zware off-road laarzen gemakkelijker te maken. De zithoogte is 5 mm verhoogd, naar 880 mm, voor een natuurlijk rechtopstaande ‘rijders-driehoek’. Ook de zijstandaard is opnieuw ontworpen met een 10% groter oppervlak voor de (nieuwe) opklapbare voetplaat.

Een nieuw ontworpen, 70 gram lichter LCD-display is voorzien van grote zwarte cijfers op een helder wit display, voor directe afleesbaarheid. De nummers van de snelheidsmeter zijn ook 6mm groter, op 23mm. De informatie omvat de versnellingsindicator, het aantal afgelegde kilometers en het verbruik, de gemiddelde snelheid, de stopwatch en de toerenteller.

 Accessoires
De op maat gemaakte accessoires voor de CRF300L bestaan uit een topkoffer van 38 liter, een achterste draagbeugel en bevestigingen en een beschermende carterbeschermer voor de motor.

MOTOR  
Type Vloeistofgekoelde viertakt monocilinder 
Cilinderinhoud 286cc
Kleppen per cilinder 4
Boring x Slag (mm) 76.0 x 63.0
Compressie Ratio 10.7:1
Max. Vermogen 20.1kW (27 pk)/8500 tpm
Max. Koppel 26.6Nm/ 6500 tpm 
Oliecapaciteit 1.8L
   
BENZINE SYSTEEM  
Carburatie PGM-FI electronic fuel injection
Tankinhoud 7.8L
Verbruik 32.3km/liter (3,1 L op 100 km)
CO2 Emissies WMTC 73 g/km
   
ELEKTRISCH SYSTEEM  
Batterij capaciteit 12V-7AH
   
TRANSMISSIE  
Koppeling Natte meerplaats, assist/slipper koppeling
Transmissie Type 6 versnellingen
Eindoverbrenging Ketting
   
FRAME  
Type Stalen semi dubbel wiegframe
   
CHASSIS  
Afmetingen (LxBxH) 2230 x 820 x 1200mm
Wielbasis 1455mm
Balhoofdshoek 27.5°
Naloop 109mm
Zithoogte 880mm
Grondspeling 285mm
Rijklaar gewicht 142kg
Draaicirkel 2,3 m
   
OPHANGING  
Type Voor 43mm telescopische USD vork
Type Achter Pro Link
   
WIELEN  
Voorwiel Aluminium spaken
Achterwiel Aluminium spaken
Voorband 80/100-21M/C 51P
Achterband 120/80-18M/C 62P
   
REMMEN  
ABS Systeem Type 2 kanaals ABS
Voorrem 256mm x 3.5mm schijf met tweezuigerklauw
Achterrem 220 mm x  4.5mm schijf met enkelzuigerklauw
   
INSTRUMENTEN EN ELECTRICITEIT  
Instrumenten LCD
Koplamp Gloeilamp
Achterlicht Gloeilamp

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws