Skip to main content

Alle vormen van motorsport in gevaar door Europese Vnuk-uitspraak

In Groot Brittanië is gisteren door fabrikanten en motorsportbonden een oproep gedaan om Europese regelgeving als gevolg van de zogenaamde Vnuk-uitspraak niet door te voeren. De betreffende wetgeving is het gevolg van de uitspraak in een rechtszaak bij het Europese hof, waar Sloveen Damijan Vnuk een verzekeraar aanklaagde nadat hij op privéterrein gewond was geraakt. Het ongeval gebeurde doordat de ladder waar Vnuk op stond onderuit werd gereden met een aanhanwagen van een tractor, waarop de verzekeraar van de tractor tot bij de hoogste rechter weigerde om schade te vergoeden. Het Europese Hof (EUJC) kwam uiteindelijk tot de conclusie dat alle motorvoertuigen op alle terreinen verzekerd moeten zijn. Dit geldt dus niet alleen voor tractoren op eigen grond, maar ook voor alle circuits en andere afgesloten terreinen waar met gemotoriseerde voertuigen gereden wordt. 

De Britse overheid heeft al onderzocht wat de consequenties hiervan zouden zijn. Duidelijk is dat dit verstrekkende gevolgen zal hebben voor motorsporten, daar risico’s tijdens motorsport realistisch gezien niet verzekerbaar zijn. Motorsportclubs hebben nu al de grootste moeite verzekeringen voor publiek, werknemers en vrijwilligers af te sluiten, in de motorcross heeft dit zelfs geleid tot het moeten plaatsen van enorme hekwerken, die de veiligheid van de motorosporters zelf juist enorm aantasten. Een volledige verzekeringsplicht zou ook voor deelnemers onderling gaan gelden, wat betekent dat elke vorm van motorsport (motoren en auto’s) onmogelijk wordt omdat dit eenvoudigweg onverzekerbaar is. Hierop roepen de branchelobby Motorcycle Industry Association (MCIA), motorsportbond Amateur Motor Cycle Association (AMCA) en sportbond Auto-Cycle Union (ACU) in een open brief de Britse politiek op om deze wetgeving niet over te nemen. Angst is dat hierbij ‘met één pennestreek’ de complete motorsport onmogelijk wordt, tenminste als dit zonder ammendementen wordt doorgevoerd. 

In het verleden is ook in Nederland al Europese wetgeving met betrekking tot motorrijden doorgevoerd als ‘hamerstuk’ waarbij, ondanks de verstrekkende gevolgen hiervan, niet ingegrepen werd door de politiek. Achteraf leek dit vooral een moment van onoplettendheid van alle betrokkenen, daar het CDA vooraf aangekondigd had diverse aanpassingen in deze wetgeving voor te willen stellen. Te hopen valt nu dat de lobby van industrie en sport wat scherper is, zodat de zogenaamde Vnuk-wetgeving niet gaat gelden voor motorsportterreinen. Te bezien valt overigens over er op lange termijn wel aan de strekking van de Europese wetgeving is te ontkomen, in principe is dit gewoon een rechterlijke uitspraak in plaats van een politiek besluit. 

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws