Skip to main content

40 procent minder files door motorrijders

In een eerder gepubliceerd onderzoek van de universiteit van Leuven, is naar voren gekomen dat het fileprobleem met 40% af kan nemen als 10% van de automobilisten in plaats van de auto de motorfiets gebruikt. Dit geldt dan met name op file gevoelige trajecten. Het Belgische onderzoek heeft plaats gevonden op het traject Leuven-Brussel (E40) in de ochtendspits. De metingen uit het onderzoek op dat traject laten zien dat er in totaal 1925 uur aan tijd verloren is door alle voertuigen bij elkaar. Dit komt neer op een gemiddeld verlies van 14 minuten per voertuig op het traject Leuven-Brussel. Op basis van deze data is een scenario uitgewerkt waarin 10% van het auto verkeer vervangen is door motorfietsen. Hieruit blijkt dat zich er nog steeds een file ontwikkeld op het traject, maar dat deze minder intensief en eerder verdwenen is. Daarnaast is daalt de gemiddelde verloren reistijd van 14 naar 6 minuten. Het totaal aantal verlies daalt van 1.925 uur naar 706 uur, een afname van 63%.

Het onderzoek uit Leuven geeft aan dat de metingen weliswaar hebben plaats gevonden op één enkel traject, maar dat de verwachting is dat over het gehele Belgische wegennet de filedruk zal afnemen met 40%. Naast reistijd is er ook een positief effect meetbaar op de uitstoot die met 6% daalt. Dit heeft niet zozeer te maken met de switch van auto naar motorfiets, maar wel met de afgenomen reistijden.

De Bovag heeft deze cijfers ook gezien. Zij geven aan dat we vaker op de motorfiets moeten stappen en de auto laten staan. Ondanks dat het onderzoek enkel in België heeft plaats gevonden, verwacht de Bovag ook een positief effect op het Nederlandse wegennet en de filedruk wanneer meer mensen de motorfiets pakken. In een interview met BNR geeft woordvoerderTom Huyskens van de Bovag aan dat er ongeveer 1,5 miljoen mensen met een motorrijbewijs zijn. Hiervan heeft echter maar de helft ook daadwerkelijk een motorfiets en een nog kleiner deel rijdt ook daadwerkelijk het gehele jaar door.

Frank van der Laan, ook Bovag en zelf motorrijder, roept collega motorrijders in hetzelfde interview op om wel voorzichtig te zijn. Ondanks de halvering van het aantal ongevallen met motorrijders in de afgelopen 20 jaar blijft het gevaarlijker dan auto rijden. Daarnaast roept hij motorrijders op om langzaam tussen de file door te rijden, goed op te blijven en mensen uiteraard te bedanken met ‘het voetje’ wanneer een automobilist ruimte maakt.

Bovag roept motorrijders dus op om de file te breken door de motorfiets te pakken. Zeker met de wintermaanden die zijn aangebroken, waarin het weer slechter, de dagen korter en de files langer worden kan het een zeer positief effect op de reistijd hebben. Met de juiste (verwarmde) uitrusting valt het daarnaast ook nog eens reuze mee om de kou te trotseren, zoals blijkt uit eigen bevindingen.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws