Skip to main content

2023 Suzuki GSX-R1000 is er wel, maar niet in Europa

Suzuki

Op de foto’s bij dit artikel is de 2023 Suzuki GSX-R1000 te zien in een nieuwe kleurstelling voor het komende modeljaar. Het is voor de vele fans alleen jammer dat deze niet meer naar Europa komt, waarmee de beroemde GSX-R modelfamilie voor het eerst sinds 1986 niet meer te koop is. Dat was al heel lang bekend, want de “Gixxer 1000” had geen Euro5 homologatie, ondanks dat het model in 2017 nog volledig vernieuwd was. Nadat er via de uitloopregeling nog wat exemplaren verkocht werden, is het doek nu definitief gevallen, voor wat door velen als de beste Suzuki ooit wordt gezien.

Lastig te begrijpen modelpolitiek

Er was nog enige hoop dat Suzuki op de EICMA in Milaan alsnog met een aangepaste EURO5-versie voor modeljaar 2023 zou komen, wat volgens insiders technisch niet eens extreem lastig zou zijn, omdat het model in 2017 variabele kleptiming kreeg, waarmee de EURO5 homologatie makkelijk te bespelen is. Die keuze werd in 2017 al vreemd gevonden, omdat de markt voor superbikes ook toen al extreem klein was geworden en het Japanse merk meer behoefte had aan verkoopknallers. De gedachte was dan ook dat er toen al fors geïnvesteerd was, zodat de overgang naar Euro5 makkelijk zou volgen. 

Ride the winds of Change

Maar helaas: op de beursvloer stond alleen de Yoshimura SERT Motul Suzuki GSX-R 1000R racemotor, waarmee Suzuki in 2021 nog wereldkampioen in het EWC endurance wereldkampioenschap werd en daarmee voor de 14e keer in de afgelopen 22 seizoenen de wereldtitel pakte. De GSX-R1000 kon dus nog prima mee in één van de zwaarste racecompetities ter wereld. Vorige week nam Suzuki ook al afscheid van het MotoGP-kampioenschap, nadat het met de GSX-RR daar de laatste race won…

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws