Skip to main content

Zwaar derde kwartaal 2023 voor Harley-Davidson en LiveWire

Halrey-Davidson verkocht in het derde kwartaal (Q3) van 2023 wereldwijd 16% minder motoren dan vorig jaar, waarmee het totaalcijfer voor 2023 tot nu toe op een daling van 8% komt. In aantallen komt het neer op 27.300 units in Q3 van dit jaar, tegen 32.000 vorig jaar. Het aantal nieuwe, nog niet verkochte Harley’s in de showrooms steeg van 31.000 in Q3 van 2022 naar 48.000 in het afgelopen kwartaal. Daarnaast daalde de omzet van Parts & Accessoires met 8%, bij apparel (merchandise, motorkleding etc.) scoorde zelfs -29% en licensing (aan andere bedrijven) liep ook 10% terug.

Oorzaken

Deeloorzaak van een verkoopdaling van motorfietsen in alle markten was de tweede productiestop in een jaar, maar ook de voorzichtige inkoop door dealers en de marktomstandigheden waren minder goed, aldus Harley-Davidson Motor Company (HDMC). Daarentegen ging het bij de HDFS-tak (financieringen) prima qua omzet (+15%), maar daalde de winst daarvan dan weer (-27%). Concernbreed zorgde dit in de eerste drie kwartalen voor een omzetstijging van 4%, maar een daling van het ‘operating income’ met 12%.

Winst per model historisch hoog

Opvallend genoeg laat Harley weten dat de winst per verkochte motor terug is op een ‘historisch gezond niveau’. Dit betekent dat er door de fabriek zelf nu op elke Harley gemiddeld 3500 dollar wordt verdiend, dat was in 2019 nog maar 1300 dollar. Met het historische niveau bedoelt HD dan 2014, toen er door het merk zelf nog 3700 dollar per verkochte motor werd verdiend. De genoemde winstgevendheid per model geeft overigens wel een beetje een vertekend beeld, het gaat immers per verkochte motor niet alleen om de verkooprijs daarvan, maar ook merchandise, onderdelen, licenties en dergelijke inkomsten worden meegeteld.

2023 resultaten LiveWire Q3

Ondanks dat LiveWire haar eigen kwartaalverslagen uitgeeft, vermeldt Harley-Davidson -als grootaandeelhouder- deze ook in haar cijfers. In het derde kwartaal verkocht het elektrische LiveWire in totaal 50 motoren wereldwijd. Het is al langer duidelijk dat het huidige One model amper wordt verkocht, maar met de aangekondigde komst van de LiveWire S2 Del Mar en andere modellen op dit platform, hoopt men het merk alsnog op de rails te krijgen. In 2023 leed LiveWire tot nu toe 78 miljoen dollar verlies, waarvan 25 miljoen in Q3. Dit is in lijn met de verwachtingen, er wordt voor het hele jaar 115 tot 125 miljoen dollar aan verlies verwacht, maar men mikt wel op 750 tot 1000 verkochte elektrische motoren.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws