Skip to main content

Vorige eigenaar Norton moet 14 miljoen pensioengeld terugbetalen

Stuart Garner, de voormalige eigenaar van het Britse motormerk Norton Motorcycles, is veroordeeld tot het terugbetalen van ongeveer 14 miljoen pond aan pensioenfondsen waarover hij de controle had, zo meldt de Britse krant The Guardian. Daarbij oordeelde de Ombudsman voor Pensioenen dat Garner “oneerlijk” heeft gehandeld. Garner heeft geld van de pensioenfondsen van Norton-medewerkers geïnvesteerd in Norton, dat al jaren financieel wankel was en op 29 januari 2020 failliet ging, met een schuldenlast van € 31 miljoen. Na het faillissement werd Norton uit de failliete boedel gekocht door de Indiase motorfabrikant TVS.

Garner, die het klassieke motormerk in 2008 kocht, werd door de Ombudsman onderzocht naar aanleiding van claims die waren ingediend door 30 leden van drie pensioenfondsen, die hij had opgezet en geleid. Dit naar aanleiding van het feit dat hij herhaaldelijk had nagelaten hun geld terug te betalen op het moment dat ze verschuldigd waren. De Britse Wet Pensioenregelingen schrijft voor dat curatoren de pensioenen binnen zes maanden na een aanvraag moeten overdragen.

De beslissing van de Ombudsman, die vandaag werd gepubliceerd, is duidelijk: “De curator (Garner) heeft oneerlijk gehandeld en heeft zijn verplichting geschonden om geen conflicterende belangen te hebben, net als zijn plicht om niet zelf te profiteren en zijn plicht om voorzichtig te handelen. De investeringen die Garner heeft gedaan, waren in strijd met de wettelijke investeringsregels.”

De Ombudsman gaf Garner opdracht om een “herstelbetaling” te doen aan alle deelnemers in de pensioenfondsen, samen naar schatting goed voor ongeveer 14 miljoen pond. Tevens moet de voormalige Norton-eigenaar 180.000 pond betalen aan de oorspronkelijke 30 aanvragers, wegens “uitzonderlijk wanbeheer dat onrecht veroorzaakte”.

De beslissing volgt op een onderzoek van Guardian en ITV News in januari waaruit bleek hoe 228 “gewone werkende mensen” hun volledige pensioen via Garner’s pensioenregelingen in Norton-aandelen hadden geïnvesteerd. Garner was tegelijkertijd de beheerder van de pensioenfondsen en eigenaar van het bedrijf waarin de het pensioenfonds belegd.

Garner reageerde niet op uitnodigingen van The Guardian om commentaar te geven. Hij ontkent enig wangedrag en heeft verklaard zelf juist slachtoffer te zijn, omdat hij niet wist dat hij met fraudeurs te maken had.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws