Skip to main content

Voormalig Norton CEO Stuart Garner schuldig aan pensioenfraude, toch geen gevangenisstraf

Norton

Voormalig CEO van Norton Motorcycle Stuart Garner kreeg vandaag  een ​​gevangenisstraf van acht maanden wegens pensioenfraude, maar de rechter schorste de straf direct voor twee jaar. Dit betekent dat Garner niet naar de gevangenis zal gaan tenzij hij binnen die tijd een nieuwe overtreding begaat. Toenmalig miljonair Garner bracht het iconische motormerk terug naar de UK nadat hij de merkrechten in 2008 had gekocht. Zijn bedrijf kreeg miljoenen ponden van de regering en werd gesteund door parlementsleden, maar honderden mensen hebben pensioengeld verloren na investeringen in drie pensioenregelingen waar Garner de trustee van was.

Garner ontving ook miljoenen een subsidies en overheidsleningen, volgens een hooggeplaatste bestuurders was Garner’s Norton immers “een iconisch bedrijf, een merk dat ooit een generatie motorliefhebbers inspireerde en een uitstekend voorbeeld van Britse bedrijfsinnovatie”. 

Garner overtrad de Britse pensioenregels door al het geld uit drie pensioenfondsen voor Norton-medewerkers in zijn eigen bedrijf te investeren, terwijl hij volgens de Britse regels niet meer dan 5% daarvoor had mogen gebruiken. Rechter Nirmal Shant QC zei dat er ‘echte schade’ was toegebracht aan de mensen die in de pensioenregelingen investeerden. “Dit is niet alleen financiële schade”, zei ze, “Ik heb verklaring na verklaring gelezen over het trauma dat u heeft aangericht in het leven van gewone mensen, die dachten dat ze in hun toekomst investeerden. Velen van hen spraken over verbroken relaties, slechte gezondheid en het feit dat ze onder ogen moeten zien dat ze veel langer moesten werken dan ze hadden gepland, door de financiële schade die u heeft aangericht.”

Garner claimde niet te weten dat hij de wet overtrad, waarbij hij beweerde dat de door hem aangestelde Andrew Meeson de fouten had begaan. Meeson was in 2013 tot 5 jaar gevangenis veroordeeld wegens een soortgelijk delict waarbij 5 miljoen Pond was verdwenen, maar Garner hield vol dat er van opzettelijke fraude geen sprake was geweest. 

In Engeland is sceptisch gereageerd op het feit dat Garner niet de gevangenis ingaat. Naast pensioenfraude wordt Garner ook gezien als degene die kopers van een Norton bestolen heeft. Dit gebeurde niet alleen door de bestelde motor nooit te leveren, maar ook door reeds geleverde motoren, die terugkwamen voor onderhoud, te strippen en de onderdelen op nieuwe motoren uit te leveren. De financiële claims tegen Garner blijven overigens wel overeind.

Het failliete motormerk werd verkocht aan het Indiase TVS


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws