Skip to main content

Verkoopcijfers vijf grootste Europese motormarkten stijgen 15 procent

Uit cijfers van de ACEM (De Europese vereniging van motorfiets fabrikanten) lijkt de Europese motormarkt qua verkopen in de lift te zitten. Dit meet de ACEM door de verkoopcijfers van de vijf grootste motormarkten binnen Europa te vergelijken. Deze vijf landen bestaan traditie getrouw al jaren uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In totaal zijn er tijdens het eerste kwartaal van 2022 in deze vijf landen 226.793 motorfietsen op kenteken gezet. Dit is bijna 15% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er ‘maar’ 197.924 motorfietsen op kenteken zijn gezet. Deze goede cijfers steken sterk af tegenover de tegenvallende resultaten in Nederland en België.

Italië heeft van de ‘big five’ dan weliswaar de meeste motorfietsen verkocht (ruim 60.000), toch is dit het enige land dat in Q1 een lichte daling laat zien in het aantal verkopen van net geen half procent. Q1 2021 zijn er namelijk 60.493 motorfietsen verkocht, tegenover 60.256 dit jaar. Het Verenigd Koninkrijk, dat de kleinste motormarkt kent van de eerder genoemde vijf, is qua verkopen namelijk het meest gestegen. Met 27.807 motorfietsen in Q1 zien zij de verkopen stijgen met ruim 56%(!), aangezien er vorig jaar in dezelfde periode maar 17.777 motorfietsen verkocht zijn.
Frankrijk (45.702 stuks), Duitsland (54.106 stuks) en Spanje (38.922 stuks) zien de verkoopcijfers eveneens stijgen met respectievelijk 2,5%, 30,5% en 16%.

Kijken we specifiek naar de elektrische motormarkt dan zien we in het eerste kwartaal van 2022 een verbluffende stijging van ruim 113%! In totaal zijn er in Q1 8936 elektrische motorfietsen verkochten, wat neerkomt op ongeveer 4% van het totaal aantal verkochte motorfietsen. Het feit dat de elektrische motorfiets markt in deze landen zo hard stijgt heeft met name te maken met de rijbewijswetgevingen daar. In veel landen is het namelijk mogelijk om met een autorijbewijs een A1 motorfiets te rijden. Soms is hier een kleine cursus of enkele uren les voor nodig, maar de drempel ligt beduidend lager dan in Nederland. Veel van de elektrische motorfietsen die de laatste tijd op de markt komen, voldoen qua maximaal vermogen aan deze A1 categorie, of zitten er in de meeste zelfs een stuk onder. Gevolg is echter wel dat deze motorfietsen ideaal lijken in de grote steden, waarbij de drukke ringwegen ook goed mogelijk zijn. Doordat deze motorfietsen daarnaast relatief goedkoop zijn, is het met name in en rondom de binnensteden een prima alternatief zo lijkt.

Kijken we kort nog even naar de bromfiets markt (waar Nederland wel tot de top-5 behoort), dan laat ook die markt positieve cijfers zijn. In het afgelopen kwartaal zijn er namelijk 3,5% meer bromfietsen verkocht dan in Q1 2021. In totaal zijn er in 2022 tot nu toe 57.755 bromfietsen op kenteken gezet. Ruim één op drie hiervan betreft een elektrische bromfiets. Opvallend cijfer is wel dat Nederland juist 10% inlevert ten opzichte van 2021, waardoor de teller voor Q1 2022 blijft steken op 14.400 bromfietsen, waarmee we overigens de andere Europese landen ver achter ons laten in de verkoopcijfers.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws