Skip to main content

Verkoop scooters en motoren Piaggio Group H1 2020: -24% door corona

In de eerste helft van 2020 verkocht de Piaggio Groep 163.000 tweewielers wereldwijd, dat is een daling van -24,5% ten opzichte van de 215.900 in dezelfde periode van het vorige jaar. Met een netto-omzet van 467,6 miljoen euro daalde die met -19,8% vergeleken met de 583,4 miljoen euro in de eerste helft van 2019. Dat cijfer omvat ook de levering van reserveonderdelen en accessoires, waarvan de omzet 53,6 miljoen euro bedroeg. Naast de corona-gerelateerde sluiting van de productiefaciliteiten in Italië en de daling van verkopen in Europa, kwam ook het volledig stilleggen van alle verkopen in India hard aan. 

De algehele daling was grotendeels het gevolg van een neergang op de markten in de EMEA (Europe, Middle East, Africa)-regio en Amerika, waar de verkopen samen met -20,5% daalden en de omzet met -21,5%. Veel groter nog was de daling in India, waar de verkopen volledig onderuit gingen met -58,4% qua verkoopvolumes, al wist men de daling van de netto-omzet tot 49% te beperken. De Azië-Pacific-regio was relatief sterk, met een daling van 9,6% qua verkoop en 4,7% aan netto-omzet, maar de markten daar zijn in verhouding veel kleiner voor de Italiaanse motorfabrikant. 

De Piaggio Groep bevestigde haar leidende positie in het Europese scootersegment met een marktaandeel van 24,1% en behield een sterke positie op de Noord-Amerikaanse scootermarkt met een aandeel van 23,9%. Qua motorfietsen bleef de omzet stabiel bij de Guzzi V85TT en de Aprilia RS125 en Shiver modellen. 

De nettowinst van het hele concern, dus inclusief de bedrijfsvoertuigendivisie, daalde van € 34,6 miljoen naar € 9,1 miljoen. Op 2 juli ondertekende de Piaggio Group een kredietfaciliteit van 60 miljoen euro met Banca Monte dei Paschi di Siena en Cassa Depositi e Prestiti. De nieuwe kredietlijn zal Piaggio volgens eigen zeggen in staat stellen haar leidende positie in de mobiliteitssector te consolideren en uit te breiden en de financiële structuur van de groep verder te versterken. Daarnaast is de uitkering van dividend op aandelen uitgesteld toto november, wanneer de situatie opnieuw wordt bekeken.

 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws