Verkoop motoroccasions daalt bijna 4% in januari 2021

In de eerste maand van 2021 wisselden 9899 tweedehands motorfietsen van eigenaar, een daling van 3,58% ten opzichte van de 10.267 motoroccasions die in januari 2020 werden verkocht. Dit blijkt uit cijfers van VWE Automotive. Daarin is ook duidelijk een verschuiving van de occasionverkoop van de ‘handel’ naar particulieren onderling te zien. Zo daalde de verkoop van motoroccasions vanuit een RDW-erkend bedrijf naar particulieren van 2774 naar 2459, terwijl de handel tussen particulieren onderling juist steeg van 4054 naar 4279. Hiermee wordt een trend van vorig jaar nog duidelijker zichtbaar: de occasionhandel verschuift van motorzaken naar particulieren onderling, iets wat door de winkelsluitingen als gevolg van de lockdown nog wordt versterkt. 

Een bekende motordealer laat wel weten wel te verwachten dat ze de huidige achterstand later dit jaar weer goed kunnen maken. Dit omdat motorrijden ‘coronaproof’ woon-werkverkeer biedt, maar net zo goed de mogelijkheid risicoloos te ontspannen. Daar komt bij dat er qua vakanties de nodige beperkingen zullen blijven, waardoor een deel van dat budget bij de motorzaken terecht zal gaan komen. 

Ook in de verkoop van nieuwe motoren was een flinke daling in de eerste maand te zien, maar daarvoor waren heldere oorzaken aan te wijzen. In de occasionmarkt lijkt vooral de lockdown ervoor te zorgen dat mensen niet met motorrijden bezig zijn, aldus de dealer, maar ook dat ze niet naar motorzaken kunnen speelt dus een rol. Verder blijft het een probleem dat er een gebrek is aan ‘frisse’ occasions. Dat is ook zichtbaar in de cijfers: motorfietsen van alle leeftijden jonger dan 13 jaar werden minder verkocht, met uitzondering van die van minder dan één jaar oud. Bij de motoren van 14 jaar en ouder is het beeld veel diverser, maar met duidelijk meer stijgers dan dalers. 

In perspectief gezien blijft de occasionmarkt natuurlijk vele malen groter dan de nieuwmarkt; in januari werden er misschien ‘maar’ bijna 10.000 occasions verkocht; de hele markt voor nieuwe motoren in 2020 was zo’n 14.000 stuks. In het hele jaar dus. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief