Skip to main content

Suzuki maakt jaarcijfers 2019 bekend

Suzuki heeft op 26 mei de fiscale jaarcijfers bekend gemaakt. In Japanse loopt het fiscale jaar van april tot en met maart. Mede vanwege het Coronavirus , maar ook door de verslecherde positie van de Japanse Yen kan Suzuki geen positieve cijfers naar buiten brengen.

In totaal heeft het gehele bedrijf €3,2 miljard minder omzet gemaakt dan in het fiscale jaar 2018/2019. Hierdoor komt de totale omzet van Suzuki (inclusief auto’s en andere activiteiten) op €29,5 miljard. Netto inkomsten over het afgelopen fiscale jaar komen hiermee op €1,14 miljard, wat bijna 25% minder is dan het vorige fiscale jaar.

Ook de motorfiets afdeling van Suzuki (waaronder ook (motor)scooters), heeft in moeten leveren. De omzet daalde bijna 5% naar net iets meer dan €2 miljard. Netto inkomsten komen hiermee op bijna €6 miljoen, een vermindering van ruim 80%! Ondanks deze negatieve cijfers heeft Suzuki dus nog wel winst weten te maken in het afgelopen fiscale jaar.
Daarnaast zijn de verkopen in India met 8,9% gegroeid naar 692.000 motorfietsen. Hiermee is India direct de grootste afzetmarkt van het Japanse merk. Ook de productie van motorfietsen in India groeide naar 798.000 eenheden.
Wereldwijd zakte de verkoop van motorfietsen echter met 2,1% naar 1,7 miljoen, waarbij ook de productie terug liep van 1,75 miljoen naar 1,7 miljoen motorfietsen. Voor de Aziatische markt komt dit neer op ruim 1,12 miljoen verkochte motorfietsen, een daling van ruim 6%. In Noord Amerika liepen ook de aantallen terug met 6.000 motorfietsen, waardoor er in deze markt in totaal 33.000 motorfietsen verkocht werden. In Europa zakte de verkoop van motorfietsen terug van 44.000 naar 39.000 motorfietsen. Dit resulteerde eveneens in een omzetdaling van 12,5% van €300 miljoen. Bovengenoemde cijfers laten naast de motorfietsen, ook de cijfers zien van (motor)scooters. Hierdoor blijft onduidelijk hoeveel voertuigen met meer dan 50cc aan cilinderinhoud Suzuki afgelopen Japans fiscaal jaar verkocht. 

Voor het aankomende fiscale jaar durft Suzuki nog een voorspellingen te doen over het verloop. Vanwege het Coronavirus is de situatie te onzeker om hier iets zinnings over te kunnen zeggen, geeft het Japanse merk aan. Wanneer de er berekeningen gemaakt kunnen worden over een eventueel vooruitzicht, zal Suzuki deze naar buiten brengen.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws