Skip to main content

Politie valt Hero MotoCorp binnen

Hero Motorcorp

De Indiase motorfabrikant Hero MotoCorp wordt verdacht van witwassen, waardoor vorige week verschillende politie-invallen in kantoren plaatsvonden, maar ook in de woning van CEO Pawan Munjal. Hero is in Europe niet als motormerk aanwezig, maar het is één van de grootste motorfabrikanten ter wereld en noemt zichzelf zelfs de grootste wereldwijd. Recent introduceerde Hero nog een licht model voor Harley-Davidson, de X440 wordt bij Hero gebouwd en via het Hero-dealernetwerk in Azië verkocht.

Pawan Munjal is, als zoon van de oprichter van Hero, CEO van de MotoCorp en één van de rijkste mannen van India. De zaak draait volgens de Indiase Enforcement Directorate (ED) naast witwassen ook over schendingen van regels voor deviezen (buitenlands geld). Het zou gaan om het illegaal naar het buitenland overbrengen van (omgerekend) zo’n 6 miljoen euro voor Munjal. Volgens Indiase media is er beslag gelegd op (omgerekend) 2,7 miljoen Euro aan Indiaas geld, buitenlandse valuta, goud en sieraden. Naast dit onderzoek wordt er ook gekeken naar onjuist opgegeven onkosten, waarmee de belasting ontdoken zou worden.

Total Knocked Down

De motormarkt in India is met zo’n 20 miljoen motoren per jaar enorm, maar wordt door extreme importheffingen afgesloten voor de rest van de wereld. Die importregels worden door de meeste motorfabrikanten omzeild via het “Total Knocked Down”-systeem: motoren worden voor export naar India bijna helemaal uit elkaar gehaald, waarop ze in India weer geassembleerd worden.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws