Skip to main content

Personeelstekort motorbranche blijft groot

Het aantal bedrijven in de motorbranche met een personeelstekort schommelt rond in Nederland rond de 17%. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2018 is dit weliswaar iets teruggelopen naar 16,3 procent van de ondernemeringen die een tekort aan personeel heeft, maar dit is volgens dealers zelf volledig een gevolg van het aflopen van het motorseizoen. In het derde kwartaal zei overigens nog 17,4% een tekort aan arbeidskrachten als belemmering te ondervinden bij hun activiteiten. In 2017 was dit nog 15,0 in het derde kwartaal en 16,8 aan het begin van Q4; dus in het hoogseizoen lager maar in het laatste kwartaal iets hoger. 

Link: overzicht alle motorvacatures (via motorvacature.nl)

Overigens groeide de omzet in de “handel en reparatie van motorfietsen en onderelen daarvan” in het afgelopen 3e kwartaal (Q3) licht met 0,4% te opzichte van dezelfde periode in 2017. Dat gold juist weer niet voor het voor de motorbranche zo belangrijke tweede kwartaal; in die periode lag de omzet 2,5% onder die van Q2 in 2017. In Q1 lag de omzet wel weer wat hoger dan het jaar daarvoor, procentueel 3,1% maar omdat de verkoop in dat kwartaal vaak laag is telt dat relatief minder mee.

Ook meet het CBS het ondernemersvertrouwen in alle branches, in de motorbranche was hierin een flinke stijging te zien ten opzichte van vorig jaar. In het 3e kwartaal zag 50,6 % (t.o.v. 35,6% in 2017) van de branche “geen belemmeringen in zakelijke activiteiten”, bij het ingaan van het vierde kwartaal daalde dit wel weer naar 37,1% (2017 Q4: 25,3%) maar dit is weer seizoensgerelateerd. Hiermee scoort het vertrouwen in de motorbranche ook hoger dan de hele automotive sector in Nederland. 

Bron data: CBS


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws