Occasionmarkt motorfietsen groeit explosief in april 2020

De occasionverkoop van motorfietsen laat een bijzondere groei van bijna 18% zien in april 2020. Waar de markt voor nieuwe motoren zo’n 17% daalde in zowel de maanden april als maart van dit jaar, daalde de tweedehandsmarkt in eerste instantie ook mee in maart (-11%), maar volgde er in de afgelopen maand juist een groeiexplosie. In de maand april van 2019 wisselenden er nog 17.596 gebruikte motoren van eigenaar, maar in de afgelopen maand waren dat er maar liefst 20.734, een groei van 17,83%. 

Na de bijna gelijkgebleven handel in februari en de daling in maart, blijft er door de topmaand april een positief resultaat voor 2020 staan. Het gaat in totaal dan om 57.392 verkochte motoren dit jaar, tegen 54.794 in de eerste vier maanden van vorig jaar, een stijging van 4,74%. Die extra verkochte motoren komen voor tweederde voor rekening van de handel tussen particulieren onderling, die in 2020 steeg van 22.157 naar 24.373. De zakelijk handel was goed voor een derde van de stijging. 

Een zeer goed ingewijde bron in de motorhandel zegt dat dit zeer waarschijnlijk komt omdat ZZP-ers en ondernemers momenteel geen dure, nieuwe motoren kopen als gevolg van de corona pandemie, maar voor een occasion gaan. Hij verwacht dat deze beweging zich verder doorzet. Dit brengt motorzaken in een dubbel lastig parket, omdat niet alleen de nieuweverkoop daalt, maar ook steeds minder kopers een motorfiets inruilen. De duidelijk zichtbare trend is al langer dat eigenaren een motor vooraf zelf verkopen, waardoor globaal genomen nog maar bij één op de drie verkochte motoren een motorfiets wordt ingeruild. Dit betekent dat de motorzaken het dus ook nog eens lastig hebben om aan goede occasions te komen. 

Bron cijfers: VWE Automotive 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief