Skip to main content

Motorverkoop daalde 17% in maart 2020

Als direct gevolg van de coronacrisis is de verkoop van nieuwe motoren in de maand maart van 2020 met 17,09 % gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In maart werden er dit jaar 1868 nieuwe motoren geregistreerd, waarmee het aantal voor het eerste kwartaal van het kalenderjaar tot nu toe op 3733 komt te staan, een daling van 8,71 %. 

In maart verkocht Kawasaki de meeste nieuwe motoren, in totaal 360 stuks, gevolgd door Yamaha (328) en BMW (299). Ondertussen is Yamaha wel duidelijk marktleider nu, met 720 geregistreerde motoren, gevolgd door BMW met 590 en Kawasaki daar maar zeer kort achter met 571 op kenteken gezette motorfietsen. Daar achter bestaat de Top 10 uit achtereenvolgens KTM, Honda, Harley-Davidson, Suzuki, Triumph, Piaggio en Ducati. In de Top 10 is alleen bij Piaggio geen daling te zien, maar zelfs een forse stijging van het aantal verkochte motorscooters.

Bij Yamaha valt op dat er bij de Europese persintroducties alle motorfietsen op een Nederlands kenteken staan, wat vooral in het begin van het jaar voor een opvallende piek zorgde. Overigens worden deze motoren straks wel daadwerkelijk in Nederland als ex-demo’s verkocht, dus ze komen ook gewoon op de Nederlandse markt. Dat zal zeker meehelpen, maar daarnaast is het Japanse merk overduidelijk in de aanval gegaan om het 10-jarige marktleiderschap van BMW te doorbreken. De verkoop loopt bij Yamaha nu dan ook 45 stuks voor op de eerste drie maanden van 2019. Wel heeft het ook de meeste voertuigen als “branche” (demo’s etc.) geregistreerd met 188 stuks, BMW heeft er 149 en Kawasaki 113

Ook Kawasaki ligt nog goed op koers in deze moeilijke tijden. Waar Yamaha en BMW de verkopen in maart met respectievelijk 23,7 en 20% zagen dalen, was dat bij Kawasaki minder dan 10%. Nu heeft Kawasaki in maart de hoogste verkoop van motorfietsen behaald, als daar de motorscooters uit gehaald zouden worden. 

Best verkochte motorfiets is nog steeds wel de BMW R1250GS met 252 stuks. net zoveel als de nummer 2 (Kawasaki Z900, 129) en nummer 3 (Yamaha Tenere 700, 124) samen. Yamaha doet het net achter de Top 3 ook sterk met de MT-07 op 4, Tracer 900 op 5 en MT-09 op 6. 

De autoverkopen daalden met 23,4% in maart, daar is de daling dus groter. Helaas is de verwachting dat de motorverkoop in de komende maanden door de coronacrisis achter zal blijven bij die van vorig jaar. Vermoedelijk zal dat vooral voor BMW nadelig zijn, omdat dit merk juist traditioneel de meeste motoren als “zakelijk” verkoopt aan kleinere bedrijven en ZZP-ers. Overigens zijn alle motordealers gewoon open en heeft het RIVM recent nog aangegeven dat recreatief motorrijden nog steeds kan

CGI: Yamaha


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws