Motorbranche gematigd positief tijdens coronacrisis

Ronald van Vliet van Ducati Zaltbommel is positief: “het was eigenlijk een zaterdag zoals normaal, waarop we nieuwe motoren hebben verkocht en klanten hebben gezien. Commercieel gezien was het gewoon een goede dag. Zoals we vooraf duidelijk hebben gemeld, werken we met zeer duidelijke richtlijnen, met maar vijf klanten in de zaak en duidelijke posters met een stopbord. Ik zag wel dat de wachtenden voor de deur zich niet allemaal even goed aan de 1,5 meter hielden, maar binnen zeer zeker wel. We hebben in deze tijd natuurlijk wel meer klanten die ons bellen, met vragen over ons deurbeleid of over levertijden, maar nog geen één klant heeft zijn motor afbesteld of zoiets. Tot nu toe ben ik best blij met de gang van zaken!” 

Bij Blom Motoren in Leusden was het vandaag wat rustiger. Stijn Blom daarover: “we hebben gisteren nog nieuwe motoren verkocht, maar vandaag was het wel rustiger dan normaal. De werkplaats niet, die zit de komende twee weken gewoon vol, daar zien we ook maar een heel klein aantal afzeggingen. We zien vooral dat ondernemers nu iets langer twijfelen voor een aankoop, of toch even willen overleggen, maar dat lijkt me logisch.”

Mark Bos van MotorKledingCenter (MKC) is ook niet ontevreden. ”Ik spreek nogal wat mensen uit de kledingretail, die echt 80 of 90% minder verkopen, dan durf ik bijna niet te zeggen dat het bij ons best goed gaat. Onze winkel in België moest dicht, maar in Nederland hebben we vanaf volgende week 7 zaken open. Het RIVM adviseert maximaal 1 klant per 10 vierkante meter, wij hebben daar zelfs 25 vierkante meter per klant van gemaakt, maar dan toch kunnen er best wat klanten in onze grote winkels terecht. Het is dan vooral in het zuiden toch wel iets stiller, maar dat wordt online ruim goed gemaakt.”

Bij Van Harten BMW in Amersfoort is Gertjan Eikendal nu niet ontevreden, maar wel bezorgd voor wat mogelijk nog komen gaat: “Tot nu toe valt het niet tegen, maar het normaal zo megadrukke openingsweekend van het seizoen was het niet. We hebben veel zakelijke klanten en ZZP-ers uit de grote evenementbranche hier in Amersfoort, daar gaan we later nog last van krijgen. In de zaak is het wat stiller, maar de werkplaats is nog voor een aantal weken gevuld, daar werken we ook gewoon nog met de volledige bezetting. In de winkel laten we maximaal 15 personen toe en desinfecteren we de hele dag alles, van de motoren tot de koffieautomaat en de motorsleutels doen we in plastic zakjes. Daarnaast halen we motoren en brengen ze weer op, ik schat in dat we daar de komende tijd meer bezig mee gaan zijn.”

Berry Goedhart van Goedhart Motoren, de grootste motorzaak van Nederland: “Wij merken hier vooral een verschuiving qua spreiding. Mensen komen meer door de week en minder op zaterdag, om zo drukte te vermijden. Vorige week was het hier op zaterdag nog druk, in overleg met de burgemeester hebben we daarom besloten de koffiecorner te sluiten, we zien ook regelmatig controle door politie en BOA’s. We houden ons er heel streng aan, want we hebben echt nog geluk hier in Nederland, dat we open mogen zijn en nog mogen rijden. Laten we voor iedereen hopen dat dat zo blijft, want 40% van onze jaaromzet wordt in deze drie maanden gemaakt. Ik zie in de hele markt nu een daling van 15 tot 20% aan omzet, dat is bij ons ook zo. Twintig procent van onze klanten is ondernemer, die kopen nu even niks. De middenklassers en occasions gaan nog goed, maar dure modellen veel minder.”

Bij de motormerken is wel duidelijk dat er voor de maand maart een daling zichtbaar is ten opzichte van vorig jaar, maar die verschilt nogal per merk. Maandag volgen de officiële verkoopcijfers voor maart 2020, maar het lijkt erop dat er zo’n 15% minder nieuwe motoren dan maart vorig jaar zijn geregistreerd. Dat zal niet gaan gelden voor Honda, dat na een matige start van het jaar zelfs groei ziet in maart, en Kawasaki dat gelijk blijft. 

Voor veel ondernemers in de motorbranche is het vooral een positief bericht dat het RIVM recreatief motorrijden gewoon mogelijk vindt. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief