Ministerie: levering en inruil motorfietsen alleen op openbare plekken

Vandaag is duidelijk geworden dat afleveren en innemen van voertuigen nog wel mag op openbare plekken, maar niet op het eigen terrein van het dealerbedrijf. De daadwerkelijke uitlevering van een verkochte motorfiets of inname van een inruiler mag dus alleen op een parkeerterrein, parkeerplek of parkeergarage, maar dus niet in de showroom van de dealer of daar voor de deur. Levering aan huis blijft ook mogelijk. 

Het ministerie van I&W heeft dit besloten na intensief overleg met RAI Vereniging, BOVAG en VNA. Dit zorgt ervoor dat de levering en tenaamstelling van voertuigen aan klanten op het normale tempo door kan gaan, aldus de brancheorganisaties. Tijdens het afleveren wordt veelal de inname van het oude voertuig geregeld en dat is een tijdrovende, logistieke uitdaging als dit ver van het bedrijf moet gebeuren. Datr kan dus dichtbij het bedrijf, als dat maar niet het terrein van het bedrijf zelf is. Dit kan zo op een veilige en gezonde manier met inachtneming van alle in plaats zijnde corona-protocollen, aldus de RAI. 

Do’s en dont’s

Bij afleveren van een verkochte of geleaste voertuig moeten koper en verkoper zich aan de volgende regels te houden:

  • Doe een aflevering (al dan niet in combinatie met inruil/inname) alléén op afspraak;
  • Dealer: rij met een groene plaat naar de afgesproken plek en monteer ter plekke de gele plaat;
  • Geef ter plekke de noodzakelijke uitleg over veiligheid en systemen;
  • Geef overige informatie op afstand (mail, filmpjes, video calls);
  • De tenaamstelling gaat volgens de (aangepaste) processen beschreven door RDW.
  • Doe de aflevering met maximaal twee personen (verkoper en koper) volgens algemene corona-regels, dus met voldoende onderlinge afstand, mondkapjes, ontsmetting en dergelijke.
  • Ten aanzien van verkoop blijven de regels dat fysieke verkoop vanuit het bedrijf / de showroom tot nader order niet is toegestaan.

Geen tegenvaller ondernemers 
Een aanvullend probleem bij thuislevering van voertuigen was dat door logistieke problemen een groot aantal voertuigen niet voor het einde van het fiscale jaar op kenteken konden worden gezet. Dit betekende meestal een forse (belasting) tegenvaller voor ondernemers en particulieren. Dit probleem lijkt nu gelukkig ook opgelost.

Duidelijkheid
RAI Vereniging vroeg vorige week het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat om meer duidelijkheid over een aantal lockdownmaatregelen. In een gezamenlijke brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen van I&W drongen RAI Vereniging, BOVAG en VNA er op aan om afleveringen op afspraak in de showroom toe te staan. Dat is uiteindelijk niet gelukt, maar omgezet in levering op een openbare plek, mogelijk dichtbij het bedrijf. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief