Vorig jaar, aan het begin van Corona-crisis, hebben verschillende motorfietsfabrikanten en toeleveranciers de productie een tijd stil moeten leggen. Op dit moment draaien de meeste fabrieken weer, maar nog niet op volle kracht. Dit geldt ook voor de producenten van grondstoffen en materialen. Nu de markt aantrekt, komt de snelle levering in gevaar.
Een bekend voorbeeld is uiteraard het tekort aan computerchips. Autofabrikanten geven aan hierdoor in de problemen te komen, voor de motorfietsfabrikanten is dit niet anders. Het tekort aan chips en halfgeleieders komt doordat de productie stil heeft gelegen, maar ook doordat veel mensen tijdens de lockdowns meer elektronica zoals laptops en spelcomputers hebben gekocht, waardoor er minder overbleven voor de automotive industrie.
Tot overmaat van ramp kwam daar ook het letterlijke dwarsliggen van het schip de Ever Given in het Suezkanaal bij. Het vervoeren van containers liep hierdoor extra vertraging op, waarvan de -vaak zeer strak afgestelde- leveringsketen nog meer in de war raakte.
Naast het tekort aan chips, is ook de prijs van grondstoffen omhoog geschoten. Dit heeft te maken met de aantrekkende markt en hiermee groeiende vraag, in combinatie met beperkte beschikbaarheid. Daarnaast zit de prijs van zeecontainers flink in de lift. Afgelopen maanden steeg de prijs van €1.200 naar €5.000, waarbij er zelfs geluiden zijn dat containers per opbod voor nog hogere bedragen van de hand gaan.
Dit alles zorgt ervoor dat er ook problemen beginnen te ontstaan in de motormarkt en dit blijft niet alleen beperkt tot de levering van motorfietsen. Verschillende motordealers melden aan Nieuwsmotor.nl dat er vertragingen beginnen te ontstaan bij de levering van motoren, maar ook kleding en helmen. Motorzaken met een kleine voorraad dreigen hierdoor deels met lege schappen te komen zitten. Op bepaalde modellen en maatvoeringen van bijvoorbeeld motorkleding of motorhelmen is de levertijd opgelopen tot enkele maanden en in sommige gevallen zelfs tot een half jaar!
Daarnaast begint er een tekort te ontstaan aan motorbanden voor het sportieve toursegment. Fabrikant Mitas is één van de eersten die hierover met een officieel statement naar buiten komt. Door de hogere kosten voor productie en transport zijn zij genoodzaakt een prijsverhoging door te voeren; sinds 21 maart heeft Mitas haar prijzen daarom verhoogd met 4,5 tot 7,5%. Andere merken hebben nog geen melding gedaan, maar dealers zeggen dat sommige bandenmerken serieuze achterstanden qua leveringen hebben.
Hoe zit dit dan met de levering en eventuele prijsstijging van motorfietsen zelf? Eichter Motors (eigenaar van Royal Enfield) heeft aangegeven dat het in thuismarkt India nodig is de prijzen te verhogen. De meeste merken ontkennen op onze vraag officieel dat hier in Nederland ook sprake van is, maar dealers geven toch iets anders aan. Importeur van Royal Enfield, Mash en MV Agusta in de Benelux, Motomondo, geeft zelf wèl netjes aan wat vertragingen te kennen en waarschijnlijk ook in de toekomst een verhoging van de prijzen te zullen moeten doorvoeren.
Ook Yamaha geeft aan een kleine vertraging te hebben, maar op tijd te zijn met leveren als het motorseizoen echt van start gaat. Andere importeurs geven aan puur een kleine vertraging te hebben vanwege de blokkade van het Suezkanaal, waardoor bijvoorbeeld de uitlevering van de Suzuki Hayabusa een paar weken later zal zijn. Structurele problemen zullen echter uitblijven, zo melden de meeste grote motormerken in een reactie op onze vragen.
Toch is dit niet het hele verhaal. Zo staan er in Europa motorfietsen te wachten op uitlevering, die door een tekort aan semiconductors niet voorzien kunnen worden van werkende verlichting. De ontbrekende zogenaamde halfgeleiders worden met name gebruikt in LED-verlichting, maar ook in andere elektronische toepassingen. Hierdoor komen verschillende merken in de problemen met het aanbieden van bepaalde opties. Welke opties dit precies zijn, blijft wat onduidelijk, maar (bijvoorbeeld) het bestellen van LED-verstralers als optie op een nieuwe motor, kan er wel voor zorgen dat je misschien langer zal moeten wachten op uitlevering van de hele machine.
De meeste importeurs geven officieel wel aan kleine problemen te hebben met de uitlevering van specifieke modellen of kleuren, omdat deze beter verkopen dan verwacht. Registraties (en daarmee uitlevering aan de consument) van nieuwe motorfietsen blijven echter bij bijna alle merken in Q1 2021 flink achter ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. De verklaring dat deze diep rode cijfers enkel en alleen komen doordat van een bepaald kleurtje op een specifiek model te weinig is ingekocht, klinkt daardoor niet erg logisch. Van de grote merken noteerde in Q1 alleen Ducati zwarte cijfers. maar, doordat de V4 modellen ‘beter verkopen dan verwacht’, geven zij aan hier toch ook een langere levertijd op te hebben.
Overigens melden alle importeurs dat er geen problemen zijn met onderdelen. Door hoge voorraden die worden aangehouden in de Europese magazijnen loopt de voorziening van onderdelen, ondanks een vertraagde levering, niet direct gevaar, aldus de motormerken. Hierdoor kan onderhoud aan de motoren gewoon doorgaan, volgens de officiële reacties.
Stijgende grondstofprijzen, met name rhodium, palladium en staal, zouden de Duitse autofabrikant BMW in 2021 een extra 1 miljard euro kunnen kosten, zei de Chief Financial Officer van het bedrijf vandaag. In een teleconferentie zei Nicolas Peter dat hogere grondstofkosten gedeeltelijk zullen worden gecompenseerd door gunstige wisselkoersen, waardoor de netto-impact ongeveer 500 miljoen euro zal bedragen.
Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief