Leveringsproblemen in de motorbranche: beschikbaarheid motorbanden in gevaar

De levering van nieuwe motorbanden begint op dit moment een probleem te worden. Vorig jaar wisten we al te melden dat er flinke leveringsproblemen zijn binnen de motorbranche. De banden- en onderdelen voorziening bleef echter ‘gewoon’ doorlopen richting de consument. De problemen rondom transport en productie zijn het afgelopen jaar echter nog verder opgelopen. Gevolg is dat fabrikanten en leveranciers van motorbanden op dit moment de voorraden niet meer op peil kunnen houden. Motorzaken en consumenten moeten hierdoor steeds vaker op zoek naar een alternatief.

Corona
De oorzaak van al deze problematiek kan gezien worden als nasleep van de Corona pandemie. Fabrieken en transport lagen stil, enerzijds door tekort aan personeel vanwege besmettingen, anderzijds door de strenge lockdowns die verschillende landen hanteerden. In de tussentijd is de vraag naar motorbanden ongeremd doorgegaan. Daarboven op komt ook nog dat grondstoffen schaars zijn, of soms simpelweg niet te leveren. Fabrikanten kunnen hierdoor niet aan alle vraag voldoen en gaan achter lopen op de planning. Opschalen is door het gebrek aan grondstoffen geen optie, waarbij ook de schaarste van beschikbare containers niet mee werkt. Daarnaast hebben de meeste fabrikanten contracten met producenten van motorfietsen voor het leveren van banden op nieuwe motoren. Op niet uitleveren staan grote boetes, waardoor een fabrikant er altijd voor zal kiezen een motorfiets producent te voorzien van voldoende banden. Vanwege de grote groei binnen met name de Europese markt, is er dus extra druk gekomen op de beschikbaarheid van motorbanden.

Keuzes
Gevolg is dat banden fabrikanten keuzes moeten gaan maken in welke banden zij wel of juist niet gaan produceren. In extreme gevallen worden hele specifieke modellen zelfs volledig uit productie genomen, om maar aan de vraag van de hardlopers te kunnen voldoen.
Het mag duidelijk zijn dat banden die een zeer specifieke doelgroep kennen hierdoor in de knel komen. Als voorbeeld de white wall banden, met name populair bij cruisers en klassiekers. Verschillende importeurs en motorzaken geven aan deze band simpelweg niet meer te kunnen leveren, of aan te kijken tegen een wachttijd van maanden.

Vooruitzicht 2022
De verwachting is dat de problemen nog het gehele jaar aan zullen houden, met uitlopers naar begin 2023. Importeurs moeten ver van tevoren bestellingen plaatsen en gaan er van uit dat zelfs dan nog niet alles binnen komt. Ruimte voor nabestellen is er nagenoeg niet, waardoor niet afgeweken kan worden van de prognose. Gevolg is uiteraard dat de beschikbaarheid van gewenste merken en modellen minder is. Als consument zul je hierdoor steeds vaker op zoek moeten naar alternatieven op je favoriete band. Vanuit de importeurs komt het advies om dan ook ruim op tijd door te geven aan je dealer dat je nieuwe banden nodig hebt. Zeker wanneer iemand in het bezit is van een motor met specifieke velgmaten of bepaalde wensen heeft. Voor wie wacht tot het laatste moment bestaat de kans dat ook de alternatieven niet voorradig zijn en lang zal moeten wachten op montage.
Vanwege de hoge prijzen voor transport en grondstof, is het daarnaast ook de verwachting dat de huidige prijzen niet vast gehouden kunnen worden. Meerdere prijsstijgingen voor het aankomende jaar zijn goed mogelijk. Banden voor de motorsport zoals cross- en racebanden zullen daarnaast het aankomende jaar waarschijnlijk helemaal problematisch worden. Kort gezegd is het advies voor aankomend seizoen: oriënteer op tijd, zodat ook eventuele alternatieven bekend zijn.

Merken die fabrieken binnen Europa hebben, zullen iets minder last hebben van bovenstaande problematiek. Dit komt met name door de transportketen die een stuk korter is. Wel is het zo dat zij dus ook te maken hebben met een beperkte beschikbaarheid van grondstoffen en de productie met name zullen focussen op ‘hardlopers’.

 

Fotocredits: Testmotor.nl Test Continental Trailattack 3


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief