Kawasaki vergroot belang in Modenas naar 30 procent

Kawasaki Heavy Industries (KHI) heeft zijn belang in de Maleisische motorfabrikant Modenas van 19% vergroot naar 30%. KHI was al aandeelhouder en “technisch partner” van Modenas sinds dat merk in 1995 met haar activiteiten begon. Afgezien daarvan heeft KHI ook 52 miljoen converteerbare preferente aandelen gekocht in Modenas, die omgezet kunnen worden  als Modenas bepaalde doelen behaalt die eerder door beide partijen zijn overeengekomen. Hoewel de algemene voorwaarden van die converteerbare aandelen niet werden bekendgemaakt, zal KHI, indien de voorwaarden van kracht worden, haar belang in Modena’s verhogen tot 48%, bijna de helft van het bedrijf dus. Kawasaki zal na de aankoop een actievere rol gaan spelen in de activiteiten van Modenas.

In de beginjaren waren Modenas (Motosikal Dan Enjin Nasional Sdn. Bhd) -motorfietsen volledig gebaseerd op de producten van de “technische partner” Kawasaki, die van een nieuwe merksticker werden voorzien. Dit als onderdeel van een staatsgeleid economisch programma, opgezet om de welvaart in Maleisië te vergroten. Momenteel gebeurt dat -deels- nog steeds. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de grotere scooters zoals de Modenas Elegan 250, die er duidelijk hetzelfde uitziet als de Kawasaki J300, maar de Kawasaki scooters worden qua techniek weer op volledig op basis van de Kymco Downtown gebouwd. 

Daarnaast is er nog iets bijzonders aan de hand: Modenas verkoopt ook rebadged-modellen van Bajaj uit India, waarmee het in 2017 een joint venture begon. Echter, die Bajaj modelllen zijn weer samen met KTM ontwikkeld, Bajaj is immers voor 49% eigenaar van KTM. Dit betekent in feite dat de Modenas Dominar- en Pulsar modellen in Maleisië technisch gelijk zijn aan de Bajaj Dominar- en Pulsar modellen, die weer grotendeels gelijk zijn aan KTM modellen als de Duke 200 en 390. 

Het rebadgen van motoren gaat in Azië zelfs zover dat er op de Fillipijnen nu een Kawasaki Dominar 400 wordt verkocht, die dus grotendeels een KTM 390 is. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief