Skip to main content

Kawasaki motorverkoop wereldwijd gestegen, in Europa gedaald

Kawasaki heeft vooral in de Fillipijnen en de USA meer motoren verkocht in het eerste kwartaal van het Japanse fiscale jaar, wat begon op 1 april 2022 en afloopt op 31 maart 2023. In de zogenaamde ‘ontwikkelde markten’ bleef de verkoop in de meeste landen gelijk, maar in Europa daalden de verkopen in april, mei en juni (Q1 van het fiscale jaar) 2021 juist van 21.000 naar 11.000 in dezelfde periode van dit jaar. In Nederland gaan de verkopen bij Kawasaki prima, maar onze markt is (relatief gezien) natuurlijk maar heel klein. In thuisland Japan ging dezelfde cijfers van 6000 naar 8000, in de USA van 20.000 naar 23.000, alle andere markten bleven ongeveer gelijk. 

Elektrisch

Als belangrijkste aandachtspunten worden in het kwartaalverslag leveringsproblemen, ontwikkeling bij quads (ATV’s), kostenbesparing en en de ontwikkeling van elektrische modellen en hybrides genoemd. Kawasaki herhaalt haar doelstellingen dan ook nog eens: nog 2 elektrische motorfietsen gelanceerd in FY 2022, meer dan 10 BEV/HEV-modellen gelanceerd tegen 2025 en de planning om de elektrificatie van grote modellen voor ontwikkelde landen te voltooien (BEV/HEV) in 2035. 

Wereldwijd

Wereldwijd steeg de omzet van de zelfstandige business unit Motorcycle & Engines met 12,5 procent, maar de winst daalde met 2 procent. Daarmee doen de Motorccycles & Engines het wel veel beter dan de rest van het enorme concern, over de hele breedte (vliegtuigen, treinen, schepen etc.) daalde de omzet met 5,2 procent en de winst met 14 procent. Kawasaki geeft aan dat in de USA de markt voor offroadmotoren en quads goed was en dat de markt in Europa hersteld is van de corona-pandemie. Wel wordt gewaarschuwd voor het tekort aan halfgeleiders en ruwe materialen, terwijl ook de logistiek problematisch blijft. 

Qua verdeling van de omzet binnen de unit valt op dat die van (vaak grotere) motoren voor de ‘developed countries’ in totaal zo goed als gelijk bleef,, maar dat er vooral meer motoren in de ‘opkomende markten’ werden verkocht, waar de kar dus vooral door de Fillipijnen werd getrokken. Daarnaast steeg ook de omzet van ATV’s, quads en dergelijke producten, maar er werden ook meer ‘losse’ motorblokken verkocht voor grasmaaiers, aggregaten en andere toepassingen.  

Dominar

De enorme groei van de verkoopcijfers op de Fillipijnen zit overigens nogal ingewikkeld in elkaar. De verkoop steeg er wel van 31.000 naar 46.000 (in één kwartaal dus!), maar het aanbod van Kawasaki wordt daar grotendeels bepaald door lichte modellen van de Indiase motorfabrikant Bajaj, die onder de merknaam van Kawasaki worden verkocht. Een samenwerking die wel eens voor bijzondere constructies zorgt, Bajaj is immers ook voor 49% eigenaar van KTM, waarmee samen modellen worden ontwikkeld. Resultaat hiervan is dus dat de Kawasaki Dominar 400 (foto) feitelijk een rebranded Bajaj Dominar 400 is, die hetzelfde 373 cc motorblok gebruikt als de KTM 390. 

Kawasaki Bajaj Dominar 400 Phillipines


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws