Skip to main content

Jaarcijfers Yamaha: ruim 15% minder verkopen

Yamaha heeft de cijfers bekend gemaakt van het fiscale jaar 2020. In Japan loopt het fiscale jaar namelijk van maart tot maart. Evenals veel andere fabrikanten zag ook Yamaha een flinke daling in omzet en winst door het Corona virus. De gehele Yamaha holding kende een omzetdaling van 11,6% naar 1.471.3 miljard Yen, wat neer komt op ongeveer €11,5 miljard. De winst liep nog verder terug met 26,6% naar 87,7 miljard Yen, wat neer komt op ongeveer €690 miljoen.
Ondanks de negatieve cijfers ziet Yamaha wel een groei van 64,5% in het vierde kwartaal (oktober-december) van 2020 ten opzichte van 2019. Dit komt met name door de goede cijfers die gehaald zijn in de robotica en financiële afdeling.

De motorfiets afdeling van Yamaha (waar ook quads en sneeuwscooters onder vallen) liep qua verkopen terug met 15,5% naar 946,5 miljard Yen. De bruto winst liep zelfs verder terug met ruim 55% naar 18,5 miljard Yen.
In de opkomende markten is de vraag in het laatste kwartaal dan wel hersteld. Yamaha kon dit snelle herstel wat betreft productie echter niet bijbenen, dit komt omdat de fabrieken in Frankrijk en Japan een tijd stil gestaan hebben vanwege de Corona beperkingen. Door deze productiestop is het aantal verkopen ook onder druk komen te staan. In India en Taiwan lukt het Yamaha wel om aan de stijgende vraag te voldoen, hier vielen de verkopen in augustus 2020 zelfs hoger uit dan in 2019.
Noord-Amerika kende daarnaast ook een flinke groei in de verkoop van recreatie voertuigen. De groei in verkoop moet dan niet specifiek gezocht worden in motoren, maar juist in sneeuwscooters, quads en buggy’s.  Wereldwijd kende ook de verkoop van e-bikes een flinke groei.

Yamaha verwacht voor het aankomende jaar een verder herstel van de verkopen, met name in de opkomend markten. Vooral omdat door de productie stop deze markten weer van nieuwe voorraden voorzien moeten worden. Yamaha verwacht wel dat de kosten voor transport zullen stijgen, door de verschillende restricties van overheden en te kort aan containervervoer. Ondanks de stijgende kosten voor vervoer, verwacht Yamaha over de gehele holding toch een omzetstijging van 34,4% voor 2021.

Naast de jaarcijfers maakt Yamaha ook bekend dat de motorfiets fabriek in Japan verplaatst zal worden. Hierdoor zullen de productielijnen van de twee fabrieken Hamakita en Nakaze verplaatst worden naar de hoofdlocatie Iwata. Doel van de verplaatsing is om de productie efficiëntie te verhogen. Er zal in 2022 gestart worden met de verplaatsing van de productielijnen. De verhuizing zal ongeveer 2 jaar in beslag nemen.

Foto: Testmotor.nl rijtest Yamaha MT-07


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws