India: 2300 stakende werknemers Royal Enfield & Yamaha gearresteerd

In de Indiase deelstaat Tamil Nadu is een arbeidsconflict tussen Royal Enfield, Yamaha Motor, onderdelenleverancier Myoung Shin India Automotive en de vakbonden uitgelopen in de aanhouding van 2300 stakende werknemers, die daarna werden ondergebracht in een drietal trouwzalen. Eerder werden er ook al stakende werknemers gearresteerd en later ook weer vrijgelaten. In de omgeving van de stad Chennai, vroeger bekend als Madras, bevindt zich de industrieregio Oragadam, het hart van de explosief groeiende motorfiets- en autoindustrie met febrieken van onder andere Renault-Nissan, Hyundai, Daimler, Eicher Motors (Royal Enfield), Yamaha Motor en Apollo Tyres. 

De afgelopen maanden woedt daar al een strijd tussen werkgevers en werknemers, waarbij rechters de stakingen regelmatig verbieden en de overheid daarop ingrijpt. De 700 werknemers van de Yamaha Kanchipuram fabriek eisen nu dat de fabrikant het ontslag terugdraait van een aantal werknemers die een vakbond op willen richten, terwijl bij Royal Enfield de erkenning van vakbonden afgedwongen wordt en bij MSI meer loon wordt geëist. De bonden zeggen dat de stakingen doorgaan, ongeacht de massale arrestaties. Op videobeelden is te zien dat de werknemers wel op de fabrieksterreinen aanwezig zijn, maar daar op het gras zitten, totdat de politie ingrijpt. 

In India werden vorig jaar maar liefst 18 miljoen motoren verkocht, waardoor merken als Bajaj, Hero, TVS en Eicher Motors/Royal Enfield continu nieuwe fabrieken moeten openen. In de deelstaat bemoeit de overheid zich intensief met het industriële proces, waarbij vanuit de lokale overheid gebrobeerd wordt vakbonden in te perken en de stakingen te stoppen. Door de extreme groei van de motorverkopen hebben een aantal motorfabrikanten enorme omzetgroei kunnen realiseren, maar het arbeidssyteem wordt daarbij volledig beheersd door een aantal rijke families en conglomeraten. De bonden staan daarbij nog in de kinderschoenen en zijn vaak op communistische leest geschoeid. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief