Skip to main content

Honda en Yamaha gaan samen in scootermarkt!

Concurrenten Honda en Yamaha hebben een zéér opvallende samenwerking aangekondigd; beide merken willen gaan samenwerken in de verkoop en ontwikkeling van de markt voor de 500cc scooters en elektrische scooters met diezelfde omvang, de zogenaamde Class-1 modellen. Honda meldt dat de Japanse verkopen hiervan onder druk staan door de opkomst van andere vervoersvormen, zoals elektrische fietsen en andere mini-transportmiddelen, waarbij de steeds strenger wordende milieu- en veilgheidseisen juist voor stijgende kosten zorgen. De twee rivaliserende fabrieken zijn in een vergevorderd stadium van gesprekken over een “business alliance” om deze markt te blijven bedienen. Officieel wordt gemeld dat de gesprekken ‘begonnen’ te zijn met deze gesprekken, maar komen in hetzelfde bericht al met plannen over het verkopen van elkaars bestaande producten en samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe.

Hiervoor zal Honda voor eind 2018 de TACT en Giorno scootermodellen aan Yamaha leveren, die dan door Yamaha onder eigen naam als Jog en Vino verkocht gaan worden. Een zeer opvallende stap, want voor het eerst zullen er volledig door Honda geproduceerde modellen als Yamaha verkocht worden. Daarnaast zullen beide bedrijven samen een nieuwe businessscooter (voor bezorgdiensten) ontwikkelen, die dan de Honda Benly en de Yamaha Gear gelijktijdig moet opvolgen. Tevens zal er samen verder gewerkt worden aan de ontwikkeling van elektrische voertuigen in Class 1. Yamaha en Honda gaan daarnaast ook samenwerken om de Japanse markt te ‘revitaliseren’. 

De samenwerking van beide rivalen doet denken aan de eerdere toenaderingen in het begin van deze eeuw tussen Kawasaki en Suzuki, waarbij Kawasaki een aantal omgestickerde Suzuki’s verkocht. Meest bekend hiervan is nog de V-Strom 1000, die opeens ook Kawasaki KLV1000 heette, iets wat kopers indertijd niet geloofwaardig vonden, gezien de verkochte aantallen. De samenwerking werd relatief snel weer stopgezet.  


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws