Skip to main content

Het Salon – Brussels Motor Show 2021: nog moeilijke keuzes

In een persbericht laat organisator Febiac weten dat rondom de Brussels Autoshow, beter bekend als Het Salon, voor de 2021-editie aan ‘de ontwikkeling van verschillende scenario’s’ wordt gewerkt. Welke keuzes er liggen wordt echter niet bekend gemaakt. Het Salon, waarvan de 99ste editie gepland staat van 15 tot 24 januari 2021 in Brussels Expo, is voor de Belgische markt van motoren en auto’s van cruciale waarde; op de Brusselse beursvloer wordt elk jaar weer zo’n 30 procent van de hele jaaromzet van motormerken en autofabrikanten geboekt, vaak met ruime kortingen waarop consumenten kunnen rekenen. In 2019 trokken de 160 exposanten zo 442.111 bezoekers, die afkwamen op 540 tentoongestelde motoren en 690 auto’s. 

Echte beslissingen worden er nog niet gemeld, wel wordt duidelijk gemaakt dat er hard gewerkt wordt aan een manier om het belangrijkste verkoopmoment van het jaar toch op enige manier doorgang te laten vinden. Naast de uitdaging voor het ontvangen van bezoekers, is er immers ook nog de onzekerheid voor de exposanten (die samen FEBIAC vormen), die normaal enorme budgetten moeten uitgeven aan de stands, voertuigen en bemensing daarvan. Het zal vooral moeilijk worden die motor- en automerken vertrouwen in een goede beurs te laten houden en geld te reserveren voor Het Salon, met alle onzekerheid die er nu speelt. Een uiterst moeilijke keuze voor de merken, die moeten kiezen tussen wachten of de beurs doorgaat, of voortijdig het budget inzetten voor modernere vormen van marketing. Eerder werden de grootste motorshows ter wereld, de EICMA in Milaan en de Intermot in Keulen, vroegtijdig afgelast.  

Pierre Lalmand, directeur van de Brussels Motor Show, blijft positief: “Geconfronteerd met de volatiliteit van het virus en zijn onvoorspelbaarheid, hebben we een hele reeks scenario’s ontwikkeld om de succesvolle organisatie van de Brussels Motor Show in januari 2021 te verzekeren. Elk van deze scenario’s is vanzelfsprekend opgebouwd rond de talrijke regels die tot doel hebben de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan en het feit hoe strikt deze regels zijn. 

Lalmand blijft mikken op het doorgaan van de jaarlijkse beurs, al zal de vorm ook volgens hem enorm afwijken van de voorgaande jaren: “Vandaag lijkt het absoluut niet realistisch om te hopen dat de Brussels Motor Show 2021 opnieuw bijna een half miljoen bezoekers zal kunnen verwelkomen, zoals in januari van dit jaar het geval was. Aanpassingen zijn onvermijdelijk, aangezien de organisatie van de Brussels Motor Show zich moet houden aan de protocollen die zijn vastgelegd voor winkelcentra, voor catering en voor evenementen. Maar uiteindelijk zijn we ervan overtuigd dat de aanpassingen die we willen maken, het comfort voor onze bezoekers zal verhogen.” 

Wat de scenario’s zijn en welke keuzes er gemaakt moeten worden laat Febiac nog even in het ongewisse, waardoor het hele bericht wat te vroeg uitgegeven lijkt, maar vermoedelijk is het doel vertrouwen te wekken dat het evenement hoe dan ook doorgaat. De organisatie meldt nu dat de organisatie van de Brussels Motor Show voor haar exposanten het recht voorbehoudt om als eerste de verschillende scenario’s te ontdekken waaraan zij verder blijft werken. Lalmand daarover: “Onze verschillende scenario’s en de modaliteiten van hun uitvoering zullen in de loop van deze week aan de leden van het organiserende Saloncomité worden voorgesteld, waarna we samen een beslissing zullen nemen over de richting die moet worden gekozen voor het goede verloop van de Brussels Motor Show 2021.”


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws