Skip to main content

Harley-Davidson verkopen stijgen 2 procent eerste kwartaal 2022

Harley-Davidson heeft de cijfers van het eerste kwartaal van 2022 openbaar gemaakt. Hieruit blijkt dat er wereldwijd 2% meer motorfietsen verkocht zijn in Q1 2022 dan in Q1 2021. In de eerste drie maanden van 2022 verkocht het Amerikaanse merk in totaal 45.200 motorfietsen. Het grootste deel van de verkopen kwam vanuit de Noord-Amerikaanse markt met 31.300 verkopen. Toch zijn dit er 5% minder dan in Q1 vorig jaar, toen de verkopen nog uitkwamen op ruim 32.000 stuks. Harley-Davidson legt de oorzaak van deze tegenvallende cijfers bij logistieke problemen, met name rondom de verkrijgbaarheid van semiconductors, die eigenlijk de hele motorbranche trof. In de overige markten die Harley-Davidson hanteert, stegen de verkopen juist. In de EMEA regio (waar ook Europa onder valt) stegen de verkopen in Q1 met 28% van 4900 verkopen tot 6300 verkochte motoren. In de overige regio’s (Azië en Latijns Amerika) noteerde Harley-Davidson ook positieve cijfers in het eerste kwartaal van respectievelijk +16% en plus 13%.

Financieel
In het eerste kwartaal van 2022 weet Harley-Davidson een omzetgroei te realiseren van 5%. Dit komt neer op $1495 miljoen, tegenover $1423 miljoen in 2021. Wel is het zo dat het uiteindelijke inkomen over het eerste kwartaal flink achterblijft tegenover 2021. Het totale inkomen daalde namelijk met een flinke 14% oftewel $36 miljoen (ruim €34 miljoen). Voor Q1 2022 komt het inkomen dan ook uit op $289 miljoen. Harley-Davidson legt de oorzaak van dit verlies bij een ongunstige vergelijking tegenover boekjaar 2021, flinke inflatie en verkrijgbaarheid van onderdelen. Een andere oorzaak is het loskoppelen van LiveWire als losstaand merk, waarvan de kosten hoger uitvielen dan eerder verwacht.
Dit loskoppelen van LiveWire met Harley-Davidson als losstaand merk, zal volgens Harley-Davidson nog dit jaar worden voltooid. In samenwerking met ABIC zal LiveWire dan ook een beursnotering krijgen op de aandelenmarkt van New York onder het symbool LVW. Een uiteindelijke goedkeuring moet echter nog goedkeuring krijgen van de aandeelhouders.

Vooruitzichten 2022
Harley-Davidson gaat er voor de overige kwartalen van uit dat logistieke- en productie uitdagingen iets beter zullen gaan dan afgelopen periode. Zij verwachten de grootste inflatiepieken dan al achter de rug te hebben, maar ook dat het aanbod van semi conductors (halfgeleiders) zal stabiliseren. Qua inflatie verwacht Harley-Davidson terug te keren naar een normaal niveau van rond de 3%. Tegen het einde van het jaar verwacht Harley-Davidson dan ook een omzetgroei van tussen de 5% en 10%. Harley-Davidson verwacht dan ook een winst te realiseren die 11% tot 12% hoger ligt dan vorig jaar. Wel is het zo dat er voor dit jaar nog flinke kapitaal investeringen nodig zijn van miljoenen dollars, waarbij er ook de mogelijkheid ligt tot het terugkopen van een deel van de eigen aandelen.

Foto: Testmotor.nl Rijtest Harley-Davidson Nightster


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws