Skip to main content

Harley-Davidson: verkoopcijfers blijven laag, winst stijgt

Harley-Davidson, Inc. kondigde vandaag vooruitgang aan bij de implementatie van The Rewire , het reorganisatieplan voor de Amerikaanse motorfabrikant, gericht op betere prestaties, lagere kosten en meer focus op winstgevende producten en markten. Tegelijkertijd meldt het bedrijf nog steeds sterk dalende verkopen en omzet, maar door de bezuinigingen noteren ze wel de hoogste nettowinst ooit voor een derde kwartaal (Q3). In totaal lopen de verkopen voor 2020 nog met 18% achter bij die van vorig jaar, maar de daling in Q3 is nog maar 8 procent.  In Q2 was dat nog maar liefst 27%. Opvallend genoeg daalden de inkomsten in alle segmenten, met uitzondering van Parts & Accessories, waarvoor een stijging van 3% werd gemeld. 

Harley bevestigde verder nogmaals de komst van het Pan America adventuremodel in 2021 en een afscheiding van de afdeling voor E-fietsen, daarvoor is het bedrijf Serial 1 powered by Harley-Davidson opgericht, waarin HD een minderheidsaandeel heeft. Verder is de line-up van het merk met 30% verkleind.

Landen
Daarnaast werd duidelijk hoe de verkoop wereldwijd geherstructureerd wordt: Harley-Davidson is van plan zich te concentreren op ongeveer 50 landen, voornamelijk in Noord-Amerika , Europa en delen van Azië-Pacific, die een hoog percentage vertegenwoordigen van het verwachte volume en groeipotentieel van het bedrijf. Er zullen 36 markten met het hoogste potentieel blijven. Voor Nederland en België geldt dat ze recent organisatorisch zijn samengevoegd met de Scandinavische “Nordic” landen Denemarken, Finland, Zweden en Noorwegen. 

17 markten zullen over moeten schakelen naar ‘andere distributiemodellen’, denk daarbij aan privé importeurs of werken met een agent of distributeur in plaats van een officiële importeur. Dit geldt ook voor de grootste motormarkt ter wereld India, waar Hero MotoCorp de exclusieve Harley-Davidson-distributeur zal zijn. Recent nog werd bekend dat Harley daar stopt met het bouwen van motorfietsen in India, die rol neemt Hero nu van ze over met daarbij de vermelding dat ze zelf ook modellen mogen ontwikkelen (“develop”). Ook niet onbelangrijk is dat 39 landen zullen worden verlaten vanwege gebrek aan volume, winstgevendheid of potentieel dat geen voortdurende investeringen ondersteunt. In feite betekent dit dat Harley zioch terugtrekt uit die landen. 

Het einde van The Rewire zal de basis vormen voor The Hardwire, het volgende strategische 5-jarenplan van het bedrijf voor de periode 2021-2025. Harley-Davidson rapporteerde ook de financiële resultaten over het derde kwartaal (Q3) van 2020, waaronder het sterkste nettoresultaat in Q3 sinds 2015, wat volgens het bedrijf zelf de positieve impact van The Rewire weerspiegelt.

“We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij elk belangrijk element van The Rewire en we geloven dat de positieve veranderingen die we hebben doorgevoerd onze koers bepalen voor een winnende toekomst”, aldus Jochen Zeitz , voorzitter, president en CEO van Harley-Davidson. “We zijn begonnen aan onze reis om een high-performance bedrijf te worden waar de bedrijfsstructuur, leiderschapsprincipes en onze cultuur allemaal op één lijn liggen. Het platform dat we creëren, zal het komende werk ondersteunen terwijl we onze nieuwe vijfjarige Hardwire-strategie blijven ontwikkelen en uitvoeren.” 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws