Skip to main content

Fusie tussen Bovag en Focwa

Al in juli 2022 spraken de Bovag en FOCWA over de doelstelling van een fusie. In december vorig jaar is door beide ledenraden op deze plannen ook daadwerkelijk een akkoord gegeven. Begin maart kwam daar een positieve uitspraak van de rechtbank overheen. De fusie tussen de Bovag en Focwa is nu dan ook rond.

Krachten bundelen

Zoals hierboven al aangegeven, komt de fusie niet volledig uit de lucht vallen. De leden van beide organisaties willen vooral de krachten bundelen. Op deze manier hopen zij slagvaardiger op te kunnen treden richting politiek en opdrachtgevers. Algemeen voorzitter van de Bovag, Han ten Broeke, zegt er het volgende over: “In een branche waarin de technische ontwikkelingen snel gaan, waarin de noodzaak tot verduurzamen steeds groter wordt en waarin de verhoudingen aan het schuiven zijn, hebben brancheverenigingen de verantwoordelijkheid om te kijken hoe ze de beste toegevoegde waarde voor leden kunnen leveren. Bovag en Focwa blijken elkaar goed aan te vullen. Met deze fusie bundelen Bovag en Focwa de krachten, zodat bedrijven in de schadeherstelbranche verzekerd blijven van goede ondersteuning en belangenbehartiging. Waarbij leden van beide organisaties kunnen profiteren van het beste van de twee werelden: onder meer de technische expertise van Focwa en de lobbykracht van Bovag.”

Fedaratie Ondernemers Carrosserie- en Wagenbouw en Aanverwante

In de praktijk komt dit neer op het verdwijnen van de naam Focwa. Deze organisatie bestaat sinds 1936 en is met name bekend vanwege diens schadeherstel bedrijven. In totaal kende de Focwa 750 leden, die nu dus ondergebracht worden bij Bovag aangesloten bedrijven. De leden van de Focwa die zich al eerder eveneens bij de Bovag hadden ingeschreven worden overigens niet tot die 750 gerekend. Het overgrote deel van de bij Focwa aangesloten bedrijven bestaat overigens nog steeds uit schadeherstel, die nu dus bij de Bovag schadeherstelbedrijven worden ondergebracht. Naast schadeherstel heeft de Focwa ook een aandeel in de caravan- en camperindustrie, evenals autowas- en poetsbedrijven. Deze zullen eveneens verder gaan onder de Bovag naam, of zich aansluiten bij één van de Bovagbedrijven.

Nieuw bestuur

Tijdens en vlak na de overnamefase staat de schadherstelafdeling van de Bovag onder de dagelijkse leiding van branchemanager Stephan Griffioen. hij heeft in de afgelopen periode bij beide partijen meegedraaid. Op 19 april kiest de Bovag tijdens de algemene ledenvergadering een nieuw bestuur.

Over Bovag

Door de fusie bestaat de Bovag op dit moment uit meer dan 8000 ondernemers die zich bezig houden binnen de mobiliteitsbranche. Naast schadeherstel en recreatievoertuigen (zoals caravans en campers), houdt de Bovag zich onder andere ook bezig met personenauto’s, klassiekers en motorfietsen. De Bovag dient eveneens al keurmerk voor klanten van aangesloten bedrijven. Op dit moment heeft de Bovag een omzet van 90 miljard euro en werken er 78.000 mensen. Door de fusie komt daar nog eens 1,5 miljard en een personeelsbestand van 7500 werknemers bij.

Bron: Bovag


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws