Skip to main content

Fabriek MV Agusta staat stil, kondigt reorganisatie aan

De Italiaanse motorfabrikant heeft, na een aanhoudende stroom geruchten over financiële problemen, vandaag een reorganisatie aangekondigd. In een persbericht legt het bedrijf van Giovanni Castiglione en grootaandeelhouder (25%) AMG Mercedes uit dat het zeer positieve verkoopcijfers heeft en volop groeit, maar dat er toch met ‘crediteuren’ overlegd wordt om tot een oplossing van de verder niet uitgelegde problemen te komen. Over de productie of over de vorm van de “restructuring” wordt in het bericht niet gesproken. In 2015 meldde MV een omzet van 100 miljoen euro en een groei qua verkopen van 30% ten opzichte van 2014, voor dit jaar claimt het bedrijf uit Varese een groei van voororders van 42% en groei van de verkoop in maart van 36 procent. Overigens stelde MV Agusta na het vertrek van een directeur achteraf haar verkoopcijfers voor 2015 nog bij, deze waren eerder “wel erg positief gecommuniceerd“. 

MV Agusta heeft volgens lokale media de productie recent al stilgelegd. Feit is dat de vakbonden op scherp staan en gisteren een afspraak hadden met Catiglioni, maar deze werd op het laatste moment vanuit MV afgezegd. Volgens de bonden zijn de inkomsten van MV Agusta recent weliswaar toegenomen, maar stegen de kosten nog harder sinds er een lening van 15 miljoen was gekregen, waarbij AMG Mercedes betrokken was voor de borgstelling. Volgens de vakbonden heeft MV nu een schuld van 11 miljoen euro bij banken en nog eens 12 miljoen bij leveranciers, dat laatste zorgt ervoor dat er nu niet meer geproduceerd kan worden omdat de leveringen gestaakt zijn. 

Het iconische merk MV Agusta heeft al sinds decennia een roerig financieel bestaan, waarbij grote investeerders instapten en het bedrijf zelfs meerdere malen werd verkocht, om dan na enige tijd weer voor een zeer laag bedrag weer teruggegeven te worden aan de familie Castiglioni. Bedrijven als motorfabrikant Harley-Davidson, BMW (kocht Husqvarna) en autobouwer Proton investeerden zo honderden miljoenen, maar besloten steeds dat ze op de lange duur geen winst konden maken in het Italiaanse bedrijfsmodel. MV Agusta wist, deels door deze investeringen, zelf toch steeds weer te overleven. Na het instappen van de laatste grote investeerder (AMG Mercedes) maakte de ontwikkeling van de 800cc-modellen flinke progressie en werd er veel geld in racen als promotiemiddel gestoken, maar MV meldt nu dat reseach en development een zware wissel op de kosten trekt. Volgens diezelfde bonden kregen sommige bestuurders de afgelopen jaren een salaris van 2 miljoen euro per jaar.

In het persbericht spreekt MV Agusta het vertrouwen uit in het oplossen van de problemen en het tevreden stellen van haar werknemers en crediteuren. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws