Skip to main content

Ducati sluit fabriek in Bologna na protest vakbonden i.v.m. corona

De Ducati fabrieken in Bologna blijven in ieder geval tot begin volgende week gesloten, zo is zojuist bekend gemaakt. Dit omdat de vakbonden vreesden voor de veiligheid van de medewerkers en protesteerderen bij meerdere bedrijven in de regio. Dit ondanks dat Bologna niet in de regio’s ligt die eerder werden afgesloten doordat de regering het totale openbare leven stillegde. Ducati had de afgelopen weken thuiswerken al  aangemoedigd en een aantal maatregelen genomen voor de veiligheid van werknemers, zoals videovergaderingen, contact op een minimale afstand en aanpassing van werkplekken in de productielijnen. Het museum en de fabriek ontvingen daarnaast al langer geen bezoek meer. De fabriek bleef zo relatief nog lang draaien, wat uiteindelijk tot protesten vanuit de vakbonden leidde. Hierop is Ducati in overleg met die vakbonden alsnog tot sluiting overgegaan.

Voor alle motorbedrijven is juist nu de periode waarin de productie op zijn hoogepunt draait, zodat er voor het komende motorseizoen genoeg voorraad is. Eerder moest Ducati de persintroductie van de Streetfighter V4 afgelasten, maar ook hiermee werd relatief lang gewacht omdat deze gepland was op en rondom het Askari-cicuit in Ronda, Spanje. 

Update 16 maart 2020, 17:25 uur: Ducati sluit tot 25 maart om de productielijnen te reorganiseren (persbericht)

Ducati besluit de stillegging van zijn productielijnen te verlengen tot en met 25 maart. Sinds het begin van de noodsituatie op gezondheidsgebied in Italië, op maandag 24 februari, heeft Ducati een belangrijke reeks maatregelen genomen om de kans op verspreiding van het virus in de fabriek in Borgo Panigale te beperken, en wel zeer tijdig en vooruitlopend op latere regelingen. De belangrijkste waren de meting van de temperatuur bij elke persoon die de fabriek binnenkomt, reizen beperkt tot het strikt noodzakelijke, een sterke impuls voor smart working, vergaderingen met vermindering van de deelnemers en de afstand tussen hen, speciale procedures in de kantine en herziening van de ploegendienst om nauw contact tussen mensen te verminderen. 

Ondanks dit alles had Ducati al besloten om de productie van vrijdag 13 maart tot en met woensdag 18 maart te onderbreken, om een reeks werken en acties op de productielijnen uit te voeren, het veiligheidsniveau van de werknemers verder te verhogen en een multi-ploegendienstwerkprogramma in te voeren om het aantal mensen op de productielijn tegelijkertijd te halveren. Het uitstel van de heropening tot 25 maart was nodig om te zorgen voor volledige naleving van de nieuwe richtlijnen (gemeenschappelijk protocol, uitgebracht op 14 maart), die nog een paar dagen extra werk en wijzigingen van de structuren vergen.

Anderzijds worden alle activiteiten met betrekking tot de ontwikkeling van nieuwe producten en marktondersteuning voortgezet, met inachtneming van de gedragsregels tegen de verspreiding van het virus, waarbij op grote schaal gebruik wordt gemaakt van smart working technologie.

“Ik ben trots op hoe Ducati’s werknemers dit moeilijke moment voor ons land tegemoet treden. – zei Claudio Domenicali, CEO van Ducati Motor Holding – Mijn dank gaat uit naar al diegenen die, op dagelijkse basis en zelfs in een moeilijke situatie als deze, de grote waarde bevestigen van een verenigd, samenhangend maar ook gevoelig en attent team. Voor hen, voor hun veiligheid en voor hun zekerheid zijn maatregelen en keuzes zoals wij die maken noodzakelijk en verschuldigd. Maar alle ondersteunende diensten voor onze klanten zijn gegarandeerd, in de eerste plaats de levering van reserveonderdelen. We willen Ducatisti en onze dealers over de hele wereld geruststellen: we organiseren ons om klaar te zijn voor de herstart en zelfs in deze periode van stilstand zullen we niet nalaten om ondersteuning te bieden”.

.


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws