Beslag Ever Given Suezkanaal verlengd: Yamaha en Kawasaki wachten op motoren
Een Egyptische rechtbank heeft in een beroepsprocedure van de Japanse rederij Shoei Kisen Kaisha de beslaglegging op de ‘Ever Given’ in het Suezkanaal gehandhaafd. Op het schip bevinden zich in ieder geval “duizenden producten en componenten van Yamaha“, maar ook in ieder geval motoren en/of onderdelen van Kawasaki en vermoedelijk nog van een groot aantal andere motormerken, die daardoor nog meer vertraging op zullen lopen. De oorspronkelijke vaarroute van één van de grootste containerschepen ter wereld begon in Yantian, Shenzhen in China, met een tussenstop in Johor, Maleisië en is bedoeld om in Rotterdam te eindigen. Of en wanneer dit nog gaat gebeuren, blijft door de rechterlijke uitspraak een gok.
De uitspraak van de Egyptische rechter betekent dat het containerschip van de Evergreen rederij nog aan de ketting blijft liggen, om als een soort onderpand gebruikt te worden en zo de geëiste schadevergoeding te krijgen. De Suez Canal Authority (SCA) kreeg al op 13 april van een Egyptische rechter toestemming om beslag te leggen; de beheerder van het Suezkanaal eist dan ook 916 miljoen dollar aan schadevergoeding. Verzekeraar UK Club vindt dat bedrag natuurlijk veel te hoog, waarop de onderhandelingen tussen de verzekeraar en SCA vastliepen. Gisteren werd het conservatoire beslag verlengd, in wat gezien kan worden als een volgende stap in het onderhandelingsproces over de schadevergoeding tussen Egypte en de rederij.
Alle motormerken
Aan boord van het 20.000 TEU (een maatvoering voor containers) grote Ever Given containerschip bevinden zich in ieder geval motorfietsen en/of motoronderdelen van Yamaha en Kawasaki, maar vermoedelijk ook van andere motormerken die in Zuid-Oost Azië geproduceerd worden. Dat hoeven niet alleen producten van de Japanse merken te zijn, maar zou bijvoorbeeld net zo goed om producten van Triumph en Harley-Davidson kunnen gaan, die grote productiefaciliteiten in Thailand hebben. Daarnaast laat BMW Motorrad een deel van haar motorblokken in China bouwen en komen de motorscooters grotendeels als kant-en-klaar product uit datzelfde land. Voor alle merken geldt dat losse onderdelen in veel gevallen uit China komen.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Inschrijven