Skip to main content

ACEM ziet stijgende trend in motorverkopen tot pre-Corona niveau

ACEM, de vereniging van Europese motor- en bromfietsfabrikanten, heeft de eerstekwartaalcijfers van 2023 bekend gemaakt. De cijfers laten een trend in de verkopen van gemotoriseerde tweewielers zien waarbij het niveau terugkeert van voor het coronatijdperk. De statistische verkoopdata zijn wat betreft het motorsegment gebaseerd op de vijf grootste Europese markten; Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het VK, die samen goed zijn voor 80% van de registraties in de EU en VK. Voor het bromfietssegment zijn de verkoopgegevens van Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië, België en Spanje leidend geweest, deze landen zijn samen goed voor ongeveer 80% van de bromfietsregistraties.

Motoren

In de vijf grootste Europese markten werden 253.859 nieuwe motoren geregistreerd in het eerste kwartaal van 2023. Dat is een stijging van ongeveer 15,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2022 toen er 219.826 nieuwe motoren werden ingeschreven.

De registratievolumes van motorfietsen zijn het meest gestegen in Italië (78.997 eenheden, +31,1%), gevolgd door Spanje (44.127 stuks, +13,4%) en Duitsland (54.964 stuks, +13,2%).  Een lichte stijging was er in Frankrijk (48.945 eenheden, +7,21%), terwijl het VK stabiel bleef met 26.826 verkochte eenheden (1,7%).

Ook Nederland doet niet onder voor wat betreft de nieuwverkopen. In het eerste kwartaal werden meer motoren verkocht dan ooit sinds 2008. Link: Motorrijden populairder: meeste nieuwverkopen sinds 2008 – Nieuwsmotor.nl

Scooters en Bomfietsen

De bromfietsen lieten een tegengestelde trend zien. Hiervan werden er in totaal 43.610 eenheden geregistreerd in de landen; België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Spanje. Dit aantal betekent een vermindering van 24,5% in vergelijking met vorig jaar (57.737 eenheden). De daling is overal in deze landen waargenomen, behalve in België waar de volumes bleven stijgen.

Trend

Volgens de ACEM dienen de resultaten van het eerste kwartaal van het jaar voorzichtig te worden geïnterpreteerd gezien de belangrijke invloed van lente en zomer voor de Europese gemotoriseerde tweewielermarkt. Ondanks dat er flinke schommelingen waren in de verkopen in vergelijking met dezelfde periode van 2022, bevestigen de gegevens van het eerste kwartaal een groeiende trend in belangstelling voor motorfietsen en van scooters naar bromfietsen. Deze verschuiving is te zien in zowel stedelijke als korte afstands-mobiliteit, maar ook in de aanhoudende interesse voor recreatief rijden. Tot nu toe lijken de cijfers overeen te stemmen met de lange termijn trends van voor COVID. Of deze trend zich in geheel 2023 zal voortzetten zal moeten blijken uit de komende kwartaalcijfers, maar voorlopig zijn de cijfers voor geheel 2023 dus hoopgevend.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws