Skip to main content

Aantal motorfietsdiefstallen met ruim 10% gedaald

Diefstal

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heeft de jaarlijkse cijfers omtrent voertuigdiefstal openbaar gemaakt. Voor motoren bleek een daling van 10,7% tenopzichte van het voorgaande jaar. In 2014 zijn in totaal 1753 motorfietsen gestolen, waar dit in 2013 nog 1963 was. Gemiddelde werd 19,0% van de gestolen motorfietsen teruggevonden. Het grootste deel van de gestolen motoren werd in het kleinste politie district gestolen (Amsterdam-Amstelland). In totaal werden in deze regio 440 motorfietsen gestolen, wat neerkomt op 25,1%. De regio Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden waren respectievelijk goed voor 243 en 234 gestolen motoren. De minste diefstallen werden gemeld in de regio Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe), waar slechts 59 motoren gestolen werden. In Zeeland-West-Brabant werden 92 diefstallen gemeld.

De meeste gestolen motoren hadden een leeftijd van 5 tot 7 jaar. 20,6% van de motoren viel in deze leeftijdscategorie. Verder was 43,3% van de gestolen motoren 7 jaar of jonger. Daarnaast was een aanzienlijk deel van de gestolen motoren (17,1%) 20 jaar of ouder. Aangezien dit een verzamelcategorie is kan het beeld hierdoor vertekenen. Ook qua merken zijn er trends te onderscheiden. De meeste motoren die gestolen waren, waren van het merk Suzuki, alhoewel dit merk in het totale wagenpark niet de grootste groep representeert. Het diefstal risico (ratio tussen aantal diefstallen en het totaal aantal voertuigen van dat merk) is overigens met 0,3% niet het grootst voor het merk Suzuki. Zündapp scoort op dit risico het hoogst (6,5%), mede door het geringe totaal aantal Zündapps die in Nederland geregistreerd staan. Wel opvallend is dat voor merken die (alleen maar) motorscooters aanbieden, het diefstalrisico fors hoger is dan bij andere merken. Piaggio, Gilera, Sym en Kymco hebben een verhoogd diefstal risico, variërend tussen de 1,4 en 4,5%, waar merken als Honda, BMW, Yamaha en Kawasaki een diefstal risico hebben van slechts 0,1 tot 0,3%. Verder hebben de merken KTM en Husqvarna een verhoogd diefstalrisico, wat door het relatief hoge aantal diefstallen van enduro-motoren veroorzaakt wordt.

Van de gestolen motoren wordt gemiddeld 19,0% teruggevonden. Er is veel onderscheid tussen de verschillende merken in het percentage teruggevonden motoren. Voor Harley-Davidson is dit percentage veruit het laagst. Slechts 1,7% van de gestolen Harley-Davidsons wordt teruggevonden, alhoewel het diefstalpercentage zelf niet hoger is dan bij andere merken (0,1%). Relatief worden de meeste SYM’s teruggevonden (57,1%), maar ook BMW’s (32,6%) en Honda’s (28,4%) worden relatief vaak teruggevonden.

 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws