Dakar 2023: veel zwaarder en veel nieuwe regels

De 45ste editie van de Dakar Rally begint met een proloog op 31 december 2022 en loopt tot en met 15 januari 2023. Dit wordt de vierde keer dat de Rally in Saoedi-Arabië wordt gehouden, met 70% nieuwe routes en aangepaste regels, die het niveau van de wedstrijd flink zwaarder moeten maken. In het kort betekenen de vernieuwingen vooral langere etappes, maar ook héél veel duinen en verschillende ‘sporen’, waardoor het deelnemersveld gesplitst wordt en elkaars sporen volgen flink moeilijker is gemaakt.

Volgens de organisatoren zijn de aangekondigde aanpassingen voor 2023 deels bedoeld als antwoord op een breed gedragen vraag vanuit deelnemers en fans om "een langere, moeilijkere Dakar, met meer kilometers en meer duinen", aldus racedirecteur David Castera.

De Dakar route voert komend jaar weliswaar voor de vierde keer door Saoedi-Arabië, maar voor het eerst wordt er een route van A-naar-B gereden, in plaats van een ronde met (ongeveer) dezelfde begin- en eindlocatie. Komend jaar start de Dakar 20223 daarom op 31 december 2022 in een “Sea Camp” bivak aan de Rode Zee en eindigt in Dammam; een route met meer dan 5000 kilometer aan specials van kust tot kust, zonder daglussen die naar hetzelfde bivak terugleiden. Dit betekent dat er elke dag gemiddeld zo’n 450 kilometer afgelegd moet worden.

Een zeer belangrijke nieuwe regel is dat er voor elke dag nu twee (alleen nog maar digitale) roadbooks komen: een A en een B-versie die dagelijks door een loting uitgedeeld worden. Dit moet ervoor zorgen dat het minder eenvoudig wordt om elkaars sporen te volgen, al lijkt het ook een flink discussiestuk te kunnen zijn als aan het eind van de dag de verschillen tussen beide groepen erg groot zijn. Daarnaast komt er ook een tijdcompensatie voor degene die als eerst vertrekt, die heeft het immer extra lastig op een piste zonder sporen.


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal