• Home
  • Motorsport
  • Yamaha trekt zich terug uit Dakar Rally en FIM Cross-Country Rally kampioenschap
Yamaha trekt zich terug uit Dakar Rally en FIM Cross-Country Rally kampioenschap

Yamaha trekt zich terug uit Dakar Rally en FIM Cross-Country Rally kampioenschap

Al vanaf de allereerste Dakar Rally in 1979, die zij met de Fransman Cyril Neveu wisten te winnen, is Yamaha actief geweest in de Dakar. Yamaha is de enige fabrikant die vanaf 1979 aan alle edities heeft meegedaan. Nu is dus het bericht naar buiten gekomen dat zij zich volledig zullen terugtrekken uit de Dakar. Daarnaast zetten ze ook hun programma in het FIM Cross-Country wereldkampioenschap stop.

In 1979, de eerste Dakar, en 1980 wist Yamaha met de XT500 de Dakar overwinningen binnen te slepen. In de jaren ’90 was het Stéphane Peterhansel die zes overwinningen wist te boeken, in 1997 kwam daar ook de overwinning van Edi Orioli bij.
In de recentere jaren deden de WR450F 2-Trac en later ook de WR450F Rally hun intrede waarmee verschillende podiumplaatsen werden geboekt.
Na 44 deelnames met de motor zal Yamaha dus niet langer actief zijn in de Dakar. Echter , in de SSV klasse zullen zij nog steeds ondersteuning bieden aan de deelnemers die gebruik maken van de Yamaha YXZ1000R prototype Rally Raid wagen.

Yamaha geeft aan dat de focus nu vooral wordt verschoven naar de steeds veranderende wensen en eisen van de consument. De onlangs aangekondigde en doorontwikkelde Ténéré 700 World Raid is hier een voorbeeld van. 

"Onze off-road klanten hebben nu andere verwachtingen en ze zoeken andere producten, en wij moeten daarop inspelen als we verbonden willen blijven. Daarom hebben we besloten onze lange geschiedenis op twee wielen in de Dakar Rally en in het FIM-wereldkampioenschap Cross-Country Rallies te beëindigen, terwijl we tegelijkertijd onze inzet voor de Dakar op vier wielen versterken met de Yamaha YXZ1000R SSV. Yamaha's betrokkenheid bij Rally Raid-evenementen met motorfietsen is echter niet voorbij, maar onze toekomstige betrokkenheid moet een nauwere band hebben met onze klanten en hun aspiraties, waarbij we het potentieel van de Ténéré 700 verder ontwikkelen in een richting die hen in staat stelt de meer avontuurlijke kant van Rallies te herontdekken."  Aldus, Eric de Seynes: President, Chief Executive Officer, Yamaha Motor Europe

Foto: Facebookpagina Yamaha Racing Benelux


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal