Oud wereldkampioen Jan de Vries overleden

Oud wereldkampioen Jan de Vries overleden

Afgelopen donderdag is motorcoureur Jan de Vries plotseling overleden. De tweevoudig wereldkampioen in de 50 cc klasse is 77 jaar geworden. In 1971 en 1973 wist de Vries op een Van Veen Kreidler de wereldtitel te veroveren, nadat Van Veen hem eind jaren 60 een contract aan bood. In totaal heeft de Vries 27 podia in een Grand Prix weten te behalen. Hiervan zijn er 14 een eerste plaats. Daarnaast heeft hij één keer de Hans Beaufort Beker van de KNMV in ontvangst mogen nemen.

Door deze podia is de Vries na Egbert Streuer de meest succesvolle motorcoureur van Nederland aller tijden. Tijdens zijn race carriëre reed de Vries samen in het Van Veen Kreidler team met Aalt Toersen. De meeste concurrentie had hij echter van de Spanjaard Angel Nieto. Na zijn race carriëre is de Vries als tuner voor Van Veen gaan werken. Hier werkte hij zelfs als monteur aan de motoren van zijn grootste concurrent Nieto. De Spanjaard wist in 1975 het wereldkampioenschap te winnen op een van Veen Kreidler in de 50 cc klasse.

Afgelopen jaar heeft de Vries op 28 juni tijdens de 95ste verjaardag van de TT nog een ereronde mogen rijden over het circuit. Op Assen wist hij echter nooit te winnen. Wel heeft hij driemaal op het podium gestaan. In 1969, 1970 en 1971 werd hij tweede. De Vries is overleden op 14 januari in Purmerend aan een acute hartstilstand.

Foto: Kees Siroo


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal