MotoGP 2021: alle rijders op de grid bekend

Met het vrijgeven van een deelnemerslijst voor de MotoGP 2021 staat de 22-man sterke startgrid voorlopig vast, al is er bij één positie nog een keuze uit twee rijders. In de hoogste klasse zullen volgend jaar drie rookies aantreden, alledrie afkomstig uit de Moto2. De nieuwe Moto2-wereldkampioen Enea Bastianini zal met een Ducati van Esponsorama Racing de overstap naar de Koningsklasse maken. Zijn teamgenoot wordt daar de nummer twee uit het Moto2-kampioenschap, want ook Luca Marini, halfbroer van Valentino Rossi, komt naar datzelfde -door Avintia gesponsorde- team. Jorge Martin is de derde coureur die doorgroeit, hij komt ook op een Ducati te zitten, maar dan die van Pramac Racing. Overigens moesten zowel Bastianini (#23) als Martin (#89) een nieuw racenummer kiezen, omdat 33 (Binder) en 88 (Oliveira) al bezet waren. 

Voor de Sepang-test begin volgend jaar is er nog tijd om te wennen aan een aantal 'interne' transfers van rijders tussen verschillende teams. Zo wordt het hele fabrieksteam van Ducati vervangen; Dovizioso neemt een "sabbatical' en Petrucci's contract werd niet verlengd, waarop nu Jack Miller en Francesco "Pecco" Bagnaia daar gaan rijden. Bij Yamaha wisselen Valentino Rossi en Fabio Quartararo van plek; Quartararo wordt fabrieksrijder terwijl Rossi bij het sattelietteam van Petronas, onder leiding van Wilco Zeelenberg, zal komen te werken. Bij het Repsol Honda fabrieksteam moet Alex Marguez al na één jaar weer doorschuiven naar het Honda LCR Team, waar hij de plek van Cal Crutchlow overneemt, die als actief coureur stopt om testrijder voor Yamaha te worden. De opengevallen plek bij het Honda-fabrieksteam wordt dan weer ingevuld door Pol Espargaro, die bij KTM vertrekt. Op die plek bij het Oostenrijkse merk duikt Danilo Petrucci dan weer op. 

De maximaal 22 plaatsen zijn daarmee allemaal gevuld, alleen Aprilia Racing Team Gresini heeft op één plek nog twee namen staan: Lorenzo Savadori en Bradley Smith moeten nog uitvechten wie er naast Aleix Espargaro gaat racen en wie er testrijder wordt. Na de wintertest zal Aprilia hierover een beslissing nemen. 

In de Moto2 staat er in 2021 geen Nederlander meer op de lijst van 31 rijders, maar wel een Belg; Bo Bendsneyder (NL) vertrekt bij het Nederlandse RW Racing GP team, waar hij wordt opgevolgd door de jonge Barry Baltus (B), die al na één jaar Moto3 de overstap naar de tussenklasse maakt. Naast Baltus komt ook Moto3 werelkampioen Albert Arenas over, net als Celestino Vietti, Tony Arbolino, Raul Fernandez en Ai Ogura. Zijwaartse instroom is er met de komst van vijfvoudig AMA-Superbikes kampioen Cameron Beaubier en Europees Moto2-kampioen Yari Montella. 

De voorlopige startlijst voor de lichtste Moto3-klasse is nog niet compleet, maar tussen de 28 inschrijvingen staan als nieuwkomers nu al Lorenzo Fellon (F), Xavier Artigas (E), Pedro Acosta (E) en Izan Guevara (E).


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal