MotoGP: Oliveira wint op thuisbaan Portimao.

De laatste race van 2020 werd verreden op het circuit van Portimao. Op pole position stond Miguel Oliveira, hij verraste iedereen door in de kwalificaties de snelste te zijn. Morbidelli startte vanaf P2 en Jack Miller maakte de eerste startrij compleet. De kersverse wereldkampioen Joan Mir stelde tijdens de kwalificaties teleur, hij start vanaf P20. Zijn teamgenoot Alex Rins vertrekt vanaf plaats 10. Hij moet 5 punten goedmaken op Morbidelli om de 1-2 voor Suzuki in het eindklassement binnen te halen.

Een goede start voor Oliveira, hij komt als eerste door bocht één en de rest komen er allemaal goed doorheen. Mir schuift meteen 8 plaatsen naar voren en ook Rins pakt vier plaatsen. Bagnaia geeft aan ermee te stoppen, zijn houding geeft aan dat hij pijn heeft maar wat er is voorgevallen is niet helemaal duidelijk. Later bleek dat Mir hem flink had geraakt in bocht drie. Mir zakt meteen een flink aantal plaatsen terug. Cal Crutchlow is bezig aan zijn laatste race en is aan het knokken met Bradl om plaats vier. Oliveira is snel, hij kan in de eerste 4 ronden ruim 2,5 seconden wegrijden van Morbidelli.

In het midden van het veld vecht men flink voor iedere plaats. Quartararo en Nakagami knokken flink om plaats 9 en Nakagami bleek hier de sterkste. Halverwege de race is het nog steeds Oliveira die leider is van het veld. Zijn rondetijden zijn zeer constant, over de laatst 14 ronden zit er maar een paar tienden tussen zijn snelste en zijn langzaamste ronde. Joan Mir heeft een probleem met zijn Suzuki en gaat de pits in. Het team heeft twee titels binnen, het individuele kampioenschap en het teamkampioenschap. De constructeurstitel lijkt buiten bereik voor Suzuki. Rins moet dan voor Miller eindigen en dus heeft Rins 9 ronden te gaan om 9 plaatsten op te schuiven, praktisch onhaalbaar. Miller zit aan het achterwiel van Morbidelli het heeft er alle schijn van dat de Australiër aanstalten maakt om de Yamaha rijder in te gaan halen. Het duurt dan ook 8 ronden voordat Miller écht kan aanvallen en hij gaat de Italiaan voorbij. Mobidelli vind het allemaal best en plaatst geen aanval bij Miller en met een derde plaats kan hij de tweede plaats in het eindklassement opeisen. Oliveira wint op zijn thuisbaan met overmacht, een tweede overwinning voor hem dit seizoen. Miller tweede en Morbidelli zoals gezegd derde.

Oliveira 1 Portimao

Zowel in de Moto2 als in de Moto3 was de kampioen van 2020 nog niet bekend. In de Moto3 was het close maar het eindklassement werd wonnen door Albert Arenas. Arbolino werd tweede met vier punten achterstand en Ogura derde. De race werd gewonnen door Fernandez die met een flinke voorsprong over de finish kwam voor Foggia en Alcoba. In de Moto2 waren er nog drie man die aanspraak kon maken om 2020 kampioen te worden. Het ging tussen Bastianini, Marini en Lowes. Tijdens de race blijven Marini en Lowes bij elkaar in de buurt aan de voorkant van het veld en knokken voor ieder punt. Leider in het tussenklassement Bastianini ging meer voor safe en zoekt de confrontatie niet snel op met anderen. Deze tactiek bleek genoeg te zijn voor hem, wereldkampioen Moto2 heet dan ook Enea Bastianini. De race werd gewonnen door Randy Gardner die daarmee zijn eerste Moto2 overwinning binnenhaalde. Bo Bendsneyder reed ook vandaag een prima wedstrijd, hij eindigde als 13e.

Foto's: Tech3


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal