MotoGP seizoen van start in Qatar

Vandaag is het 2020 MotoGP seizoen van start gegaan op het Losail International Circuit in Qatar. Een heel bijzondere start dit keer omdat alleen de Moto3- en Moto2 klassen op het programma stonden. De MotoGP-klasse kwam niet aan de start vanwege reisbeperkingen ten gevolge van het corona virus. Dit omdat de MotoGP teams veelal gehuisvest zijn in Noord Italië, terwijl de Moto3 en Moto2 al in Qatar verbleven wegens een officiële driedaagse test voordat de reisbeperking vanuit Italië in werking trad. Ook de eerstvolgende Grand Prix van Thailand van 20 t/m 22 maart gaat niet door vanwege het coronavirus, deze is uitgesteld tot later in het seizoen.

In de Moto3 werd gedurende de hele race in een grote kopgroep gestreden voor de winst, waarbij In een spannende laatste ronde de Zuid-Afrikaan Darryn Binder werd aangetikt, wat resulteerde in een valpartij. De sterk rijdende Albert Arenas en John McPhee wisten zich echter alsnog uit de kopgroep los te rijden en in die volgorde de race als eerste en tweede af te sluiten. Jaume Masia dacht de laatste podiumplaats te hebben gehaald door als 3de te finishen, maar hij werd na de race met één positie gestraft wegens overschrijding van de track-limits in de laatste ronde. Hierdoor schoof Ai Ogura een positie op in de eindklassering en werd als derde gekwalificeerd. Polesitter Tatsuki Suzuki werd als vijfde afgevlagd.

Door afwezigheid van de MotoGP werd de Moto2 automatisch tot het koningsnummer verheven met de volle media aandacht als gevolg. Extra leuk voor Bo Bendsneijder die een uitstekende seizoenstart kende. Over de drie vrije trainingen wist hij namelijk al keurig de 15de tijd te realiseren, maar in de kwalificatie wist hij iedereen te verrassen door een meer dan uitstekende 5de startpositie af te dwingen.

In de openingsfase van de Moto2 race lag het tempo aan de hoge kant waardoor het veld al direct wat uit elkaar werd getrokken, met Luca Marini, Jorge Martin en polesitter Joe Roberts die een kopgroepje wisten te vormen. Het was Marini echter die zich geleidelijk hieruit los wist te rijden, terwijl Martin wegzakte en Roberts gezelschap kreeg van Enea Bastianini, Jorge Navarro, Lorenzo Baldassarri en Tetsuta Nagashima. In de slotfase was het na diverse positiewisselingen aan de kop echter de Japanner Nakashima die met een voorsprong van 1,3 sec de eerste race wist te winnen voor Baldassarri en Bastianini. Luca Marini viel na zijn sterke openingsfase ver terug waarbij hij in de laatste ronde op de dertiende plaats rijdend ook nog eens ten val kwam. De in het Nederlandse NTS RW Racing GP team rijdende Bo Bendsneijder reed gedurende de race grotendeels rond de 12de positie en wist uiteindelijk keurig als 11de de finishlijn te passeren. Een positie overigens die hij zelf voorafgaand aan de race als realistisch had ingeschat.

Na het wegvallen van de Thaise Grand Prix staat de volgende ronde van het MotoGP seizoen nu gepland op 5 April op het Circuit Of The Americas in de Verenigde Staten.

Losail Int Circuit
Foto: circuitlosail


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen