Stapperster Veldrit 2019: vrijdag 27 december

IJs en weder dienende gaat de motorclub AMBC uit Staphorst op vrijdag 27 december haar laatste evenement van 2019 organiseren. Het gros van de crossende, toerende of racende motorliefhebbers hebben hun stalen ros veelal gepoetst en wel binnen staan. De AMBC heeft echter de ‘Stapperster veldrit’, een off road rit voor gekentekende en goedgekeurde (cross) motoren nog op de kalender staan. 

In het verleden organiseerde de Staphorster motorclub altijd al een rit door de prachtige landelijke omgeving van Staphorst. In de jaren ’90 kwam hier een einde aan maar er kon enkele jaren geleden een nieuwe start gemaakt worden door een mooie nieuwe route te maken en als vanouds de zgn. ‘Stapperster veldrit’ te organiseren. Na een voorzichtige start weten steeds meer deelnemers de weg naar Staphorst te vinden. De mond op mond reclame over de prachtige route en de omgeving hielp hierbij natuurlijk ook mee! Verder leert de ervaring dat deze periode juist perfect is voor een dergelijke plezier-rit per motorfiets. Opvallend is het grote aantal rijders wat voorheen een wegmotor had maar zich de laatste jaren heeft toegelegd op deze tak van motorsport. Het lijkt de ultieme manier om lekker bezig te zijn met je hobby, het motorrijden. Het gaat niet om snelheid maar om het behendig zijn en om te genieten van de natuur, de omgeving en de route waarop men rijdt.

Afhankelijk van het weer
Het grote gevaar waar de club mee te maken heeft zijn de weersomstandigheden. Hier is men zich van bewust, het feit dat men in deze laatste week van het jaar een buiten- evenement organiseert kan betekenen dat deze door de weersomstandigheden moet worden afgelast. Toch bleek dit de laatste jaren mee te vallen. Enkele jaren geleden ging de rit zelfs door ondanks de sneeuwval de dagen ervoor. De prachtige plaatjes die dit opleverde van de motoren in een witte wereld leverde na afloop vele complimenten op van de deelnemers. Men had nog niet vaak zo’n prachtig schouwspel meegemaakt.

Toegang voor Quads, maar met regels
Net als voorgaande jaren zijn ook de quads welkom. De off-road commissie van de AMBC heeft de route aangepast voor deze groep rijders die ook zeer talrijk is. Ook hiervoor geldt echter dat deze gekentekend en goedgekeurd voor de openbare weg moeten zijn. Er zijn echter, net als vorig jaar, enkele nieuwe regels aangaande de quads. Zo zijn de zogenaamde grote ‘buggy’s’ niet welkom! Lees alle regels en info over de quads en andere zaken op de club website. Voorafgaand aan de start ondergaat elke motor sowieso verplicht een technische keuring. Zonder deze keuring mag men de route niet op. Het verdiend grote aanbeveling om alle benodigde formulieren en de inschrijving al vooraf thuis te regelen. Dit voorkomt lange wachttijden. Dit inschrijven kan binnen afzienbare tijd via de AMBC website.

Startplaats bij Hofstede in Staphorst
De start is 27 december als vanouds bij Hofstede motoren aan de industrieweg in Staphorst, het welbekende cross- bastion in het dorp. Eigenaar Klaas Hofstede zit zelf in de organiserende commissie en heeft met zijn troepen zogezegd weer een prachtige route uitgestippeld. De afstand is ca. 45km waarvan een gedeelte door het bos ‘De zwarte dennen’ loopt. De AMBC krijgt eenmaal per jaar toestemming van Staatsbosbeheer om deze paden te gebruiken en is hier zeer dankbaar voor. Als tegenprestatie ondersteunt de AMBC net als de laatste jaren de stichting ‘Support for Nature’. Deze organisatie draagt zorg voor het onderhoud van onze bossen. De club verzoekt alle off-road rijders ook met klem om de rest van het jaar uit de bossen te blijven met hun motoren om de flora en fauna te sparen.

Een woord van dank
Een groep die niet vergeten mag worden en waaraan de motorclub veel dank verschuldigd is zijn de talloze landeigenaren. Zonder hun welwillende medewerking kan de AMBC onmogelijk deze prachtige rit organiseren. Ook de vele tientallen verkeersregelaars die de hele dag in weer en wind op de route staan om zorg te dragen voor de veiligheid van rijders en publiek mogen beslist niet vergeten worden. Daarnaast zijn er nog vele andere vrijwilligers in touw om dit mooie evenement tot een succes te maken.

Inschrijving vooraf regelen
De inschrijving en de machinekeuring voor de Stapperster veldrit is geopend om 08.30 uur en vanaf 09.30 uur wordt de route open gesteld. De quads mogen een uur later de route op. Deelnemers kunnen de benodigde inschrijfformulieren en tevens de laatste aanvullende informatie vanaf nu van de clubwebsite halen. Er wordt, zoals al gemeld, dringend verzocht de inschrijving en licentie van tevoren thuis te regelen. Geadviseerd wordt om de laatste dagen voor de rit de AMBC website en Facebook/ Instagram pagina’s regelmatig te raadplegen. Op deze officiële AMBC clubkanalen wordt de laatste info gegeven. 

Affiche Stapperster Veldrit 2019


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal