• Home
  • Motorsport
  • MXoN 2019: 100 dagen tot Motocross Of Nations TT-Circuit Assen

MXoN 2019: 100 dagen tot Motocross Of Nations TT-Circuit Assen

Nog ongeveer 100 dagen en dan vindt de Motocross of Nations (MXoN) 2019 plaats op het TT-circuit in Assen. In het kader van dit unieke evenement wordt er een maatschappelijk activatieprogramma uitgerold waarin motorcross als middel ingezet wordt om een bijdrage te leveren aan techniekonderwijs, duurzaamheid, verenigingen en economie. Afgelopen donderdag vond de aftrap van het 100 dagen programma plaats met een wielerprogramma voor TT Instituut studenten bij het wielercentrum in Assen.

De MXoN staat bekend als de Olympische Spelen van de motorcross, het is het jaarlijkse toetje van het motorcross seizoen waarin ’s werelds beste coureurs het tegen elkaar opnemen in landenteams. Op 28 en 29 september zal het TT Circuit omgebouwd worden tot een uniek parcours, waarbij het asfalt wordt verruild voor zand, waarna de beste motorcrossers ter wereld in landenteams de strijd met elkaar aan zullen gaan. In de aanloop naar het evenement wordt, mede gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een programma uitgerold waarin professionalisering van de motorcross een centrale positie inneemt onder de noemer ‘Live Like a Pro’.Er zijn verschillende deelprogramma’s opgezet van het ‘Live Like a Pro’ programma, zoals clinics bij motorcross verenigingen, scholenprogramma gericht op het stimuleren van techniek onderwijs, een symposium gericht op meer duurzame motorcross en sportlessen voor techniek studenten van het TT Instituut.

Afgelopen donderdag was het 100 dagen voordat het evenement plaats zal vinden. Een mooi moment om het maatschappelijk activatieprogramma af te trappen. Leerlingen van het Drenthe College (TT Instituut) in Assen kregen de kans om verschillende clinics te volgen, zoals BMX, Mountainbike, Bootcamp en Baanwielrennen. In samenwerking met de organisatie van de MXoN, de KNMV, Jan Postema Fitness Studio en SportDrenthe is er een sportprogramma ontwikkeld waarbij deze leerlingen uitgedaagd worden om tot aan de het evenement te trainen als een motorcrosser. De combinatie van aandacht voor voeding, krachttraining, fietstrainingen en aangemoedigd door inspiratievideo’s vanuit de coureurs wordt een gedragsverandering op het gebied van gezonde leefstijl nagestreefd. Na de zomer zal het programma een vervolg krijgen en toewerken naar de MXoN.

Aankomende zaterdag gaat een ander deelprogramma van start, namelijk het clubprogramma dat plaats zal vinden bij motorcross clubs door het hele land. Professionele motorcross trainers Martin van Genderen en Jan Postema verzorgen over de hele wereld trainingen en scholingen onder noemer MX Academy. In het kader van Live Like a Pro zullen zij nu ook bij lokale clubs met de jonge crossers en hun begeleiders aan de slag gaan. “Motorcross is een sport die veelal van vader op zoon of dochter wordt overgedragen. Maar weinig jonge rijders hebben een echt opgeleide trainer. Tijdens ons programma willen wij de jonge rijders een leuke en leerzame dag bezorgen, maar ook de begeleiders nog met wat nieuwe inzichten naar huis laten gaan,” aldus Postema.

Niet alleen de technische en fysieke aspecten komen aan bod. Motorcrossers zijn absolute topatleten, daar speelt voeding, maar ook kracht- en duurtraining een belangrijke rol in. Op dit vlak is er vaak nog veel te winnen bij de lokale clubs. Een gezonde leefstijl is een absolute must voor een motorcrosser. Ook is er in het programma aandacht voor veiligheid en respect. Motorcross blijft een gevaarlijke sport, door respectvol om te gaan met de mede coureurs en baancommissarissen kunnen veel gevaarlijke situaties voorkomen worden. De eerste activiteit van het clubprogramma zal plaatsvinden bij de Motorclub Veendam.

De komende weken zullen ook andere activiteiten rondom het ‘Live Like a Pro’ programma van start gaan gericht op techniekonderwijs, gezonde leefstijl en duurzaamheid. In totaal 100 dagen vol maatschappelijke activiteiten om de aantrekkingskracht van het topsport evenementen te benutten voor maatschappelijke doelen.

MxON Assen 2019 liveLikeAPro

Bron: Sport Drenthe


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal