• Home
  • Motorsport
  • Vrijdag 24 augustus 2018: int. grasbaanraces AMBC Staphorst

Vrijdag 24 augustus 2018: int. grasbaanraces AMBC Staphorst

Van alle evenementen die de Staphorster motorclub AMBC jaarlijks organiseert mogen de Internationale grasbaanraces wel als het grootste gezien worden op de clubkalender. Niet alleen qua organisatie en begroting, maar ook qua publieke belangstelling. De laatste jaren lijkt de belangstelling voor de baansport wat te stabiliseren, de drukke jaren zijn wat dat betreft helaas wel voorbij, maar toch weten jaarlijks zo rond de 2000 grasbaan liefhebbers het circuit de Tippe in Staphorst te vinden. 

De afgelopen maanden is er door de vrijwilligers van de motorclub AMBC uit Staphorst weer hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de internationale grasbaanraces welke dit jaar op vrijdagavond 24 augustus verreden gaan worden. En de komende weken voorafgaand zal er nog veel meer werk verzet moeten worden teneinde ook deze jaargang van dit prachtige evenement te laten slagen. Tot aan de laatste dag zullen de vele helpers van de club volop in touw zijn. Deze uitdaging neemt de AMBC echter graag aan en men is zeker dat er ook dit jaar weer een prachtige afsluiting van de bouwvak in Staphorst te beleven is. 

Oldtimers trappen af
Net als de voorgaande jaren staat er overigens meer op het programma behalve de grasbaanraces. Zo is het inmiddels een goede gewoonte geworden dat op de donderdagavond voorafgaand een oldtimer rit verreden wordt waarbij het vertrek en de finish gelokaliseerd zijn op evenemententerrein De Tippe in Staphorst, tevens de locatie waar het grasbaanparcours ligt. Die donderdagavond is het een komen en gaan van klassieke auto’s, bromfietsen en motoren die er, samen met het talrijke publiek, voor zorgen dat deze avond altijd zeer gezellig verloopt. Dit jaar dus op donderdagavond 23 augustus. Om 17.30 uur is het terrein geopend voor de oldtimers en kan men zich opstellen voor de rit. Om 18.30 uur is het vertrek gepland voor een route die puur door de gemeente Staphorst en de directe omgeving zal voeren. Zo worden de dorpen Staphorst, Rouveen, Punthorst en IJhorst met een bezoek vereerd en zal o.a. ook het verzorgingstehuis De Berghorst bezocht worden door de karavaan. Om 19.00 uur tenslotte vertrekt er als laatste een rit voor de modernere motoren. Deelname aan deze oldtimerrit voor auto, motor en bromfiets is voor iedereen mogelijk en is vrij van kosten. Na afloop kan er gezellig even nagepraat worden onder het genot van een hapje en drankje.

Veel blessureleed onder grasbaantoppers
Elk jaar weer is het een uitdaging voor de heren van de grasbaancommissie. Hoe contracteer je de beste deelnemers voor je evenement? Wie is er in vorm en wie brengt spektakel voor het publiek. De jarenlange ervaring van deze grasbaankenners maakt dat er meestal veel te genieten valt op de laatste bouwvak vrijdag in Staphorst doordat er altijd een sterk veld gecontracteerd wordt wat goed aan elkaar gewaagd is en met deelnemers die strijd leveren. De Staphorster organisatie is dus al enkele maanden aan het ‘winkelen’ en zij hebben de zaken vooraf goed ingeschat als het om de kwaliteiten van de rijders gaat. Zoals met veel sporten bestaat er echter het gevaar voor blessures. Hier heeft de Staphorst organisatie dit jaar helaas veel mee te maken gehad. Nadat de winnaar van 2017 op de Staphorster piste, Romano Hummel uit Hoogkerk, al moest afhaken wegens een begin juli in de Europese Finale opgelopen beenbreuk moest de commissie nog enkele noodgrepen toepassen door diverse afmeldingen. Toch staat er in Staphorst een groep zeer goede coureurs aan de start in de Internationale Special klasse. De organisatie heeft overeenkomsten afgesloten met de volgende rijders waarbij men natuurlijk hoopt dat er niet meer absentie volgt door blessures.

Dave Meijerink (NL)
Henry v.d. Steen (NL)
Sjoerd Rozenberg (NL)
Mark Beishuizen (NL)
Lars Zandvliet (NL)
Jarno de Vries (NL)
Christian Hulshorst (D)
Stephan Katt (D)
Danny Maassen (D)
James Shanes (GB)
Richard Hall (GB)
Andrew Appleton (GB)
Martin Malek (CZ)
Anders Mellgren (S)

Veel afwisseling in bijprogramma.
Het wedstrijdprogramma ziet er buiten de Internationale Specialklasse als volgt uit; De spectaculaire 250cc en 450cc shorttrack- klassen rijden een wedstrijd om het Nederlands kampioenschap. De ST 250cc Cup-klasse komt ook aan de start evenals de bij ingewijden al redelijk bekende regioklasse. Terwijl de drie als eerste genoemde klassen vooral het domein zijn van de noordelijke coureurs uit Friesland en Groningen kan het thuispubliek in de regioklasse genieten van de bekende namen uit het dorp of regio.

Deze regioklasse of clubklasse is enkele jaren geleden ten tonele verschenen. De AMBC heeft in het verleden altijd haar eigen wedstrijden voor de clubrijders op de zaterdag na de Internationale wedstrijden georganiseerd. Helaas moest er gestopt worden met deze races vanwege de teruglopende deelname. De animo voor veel rijders werd minder omdat de reglementen steeds scherper werden en voor de ‘gewone’ clubrijder bijna niet meer haalbaar waren. Gelukkig heeft de AMBC enige jaren geleden wel toestemming gekregen om ruimte in het vrijdagavond programma te maken voor een clubklasse. De inschrijving voor deze klasse is nog open dus namen zijn nog niet te noemen maar de AMBC hoopt dat de toprijders uit het dorp en regio aan de start zullen staan deze avond zodat men het plaatselijke publiek en sponsoren op een mooi spektakel zal kunnen trakteren.
Aannemersbedrijf Engel uit Staphorst, specialist op gebied van grond-, straat-, riool- en sloopwerken ia al enige jaren evenementsponsor van het grasbaan evenement in Staphorst. De AMBC is blij en trots dat de samenwerking voor 2018 wederom voortgezet mag worden en dankt deze, en alle andere sponsoren voor hun steun aan dit grootse evenement.

Belangrijk om te weten
Het grootste vertier wordt natuurlijk verzorgd door de matadoren binnen de houten omheining. De catering van de club zal daarbij weer zorgdragen voor een goede verzorging van de inwendige mens. De grote feesttent is vanzelfsprekend vrijdagavond na afloop van de races ook nog tot in de late uurtjes open waarbij de entree na afloop van de wedstrijden gratis is. Ook op de donderdagavond tijdens de oldtimerrit is de catering actief en zal men de vele fans van de oldtimer auto’s en motoren van een versnapering kunnen voorzien. Voor alle nieuws over dit evenement verwijst de AMBC naar haar website en social-media kanalen.

Toegangsprijzen: 
0 t/m 11 jaar: gratis
12 t/m 17 jaar: €8
vanaf 18 jaar: €15 (Hierbij is wel een gratis programma verkrijgbaar terwijl ook het parkeren vrij van kosten is.)

Tijdschema:
Aanvang trainingen 14.30 uur
Rijdersvoorstelling 16.30 uur
Aanvang wedstrijden 17.00 uur

Staphorst grasbaanraces 2018 affiche


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal