• Home
  • Motorsport
  • Nieuwe start Pinksterraces Staphorst met NK Junior Moto Racing

Nieuwe start Pinksterraces Staphorst met NK Junior Moto Racing

Eind vorig jaar werd er een tijdperk afgesloten. Na een jarenlange samenwerking (in Staphorst vanaf 1994) tussen de motorclub AMBC en de Stichting Organisatie Brommer Wegraces, de SOBW, moest deze laatste partij na het seizoen 2017 helaas de handdoek in de ring gooien. Teruglopende startvelden en hierdoor het steeds moeilijker worden van het organiseren van het NK 50cc brommer- wegraces maakten dat deze organisatie ermee moest stoppen. 

Een zeer spijtige beslissing. Want juist dit SOBW kampioenschap zorgde er, samen met de RAP Holland die het Nederlands kampioenschap minibikes organiseerde, de laatste 20 jaar voor dat er steeds nieuwe, jonge, talenten doorstroomden naar de vaderlandse en internationale motorsport categorieën. Vaak werd er een beetje denigrerend gesproken van ‘brommerraces’. Ja, zo was het ooit begin jaren negentig begonnen, maar de laatste tien jaar was deze term allang niet meer van toepassing. Er stonden volwaardige (opstap)klassen op het programma zoals de Molenaar Honda NSF cup en de Yamaha-Gamma R125 cup. Verder kwamen er prachtige tweetaktklassen en scooterklassen aan de start waar de liefhebber van deze snerpende machines zijn vingers bij aflikte. 

De grote vraag na het seizoen 2017 was dus, hoe nu verder? De RAP Holland was voornemens om onder eigen vlag door te gaan met het organiseren van wedstrijden maar dan zonder de status van een officieel Nederlands kampioenschap. Ook de scooters vonden onderdak bij deze organisatie die inmiddels in 2018 ook alweer met haar wedstrijden gestart zijn.

De Nederlandse motorbond KNMV stak samen met enkele organisatoren, waaronder de AMBC, de hoofden bij elkaar met als uitkomst een nieuw officieel wegracekampioenschappen voor junioren. Het NK Junior Moto Racing. Dit kampioenschap wordt onder de vlag van de bond georganiseerd in samenwerking met de motorclub Assen en omstreken en Lee van Dam promotions die het geheel zal promoten in den lande. LDP promotions is o.a. ook de organisator van de bekende Gamma racing days op het circuit van Assen.

Kalender
Het seizoen bestaat uit acht race evenementen, verspreid door het land, met een algemeen trainingsweekend voorafgaand aan het seizoen. Op dit moment wordt nog gekeken naar mogelijke deelname op locaties buiten Nederland en naar weekendevenementen. De klassen die bij het KNMV Junior Racing kampioenschap aan de start komen zijn;
• Instapklasse
• Minibike Junior A
• Minibike Junior B
• Minibike Junior C
• Minibike Open klasse
• Molenaar NSF 100 Cup
• MiniGP 10 tot 17 inch klasse
• 125cc open viertakt klasse / GAMMA Yamaha R125 Cup

De klassen Minibike Junior A/B, Molenaar NSF 100 Cup, de 125cc open viertakt en de GAMMA Yamaha R125 Cup (standaard) krijgen een Nederlands kampioenschap (NK) status toegekend.

Plaatselijke en regionale coryfeeën voor eigen publiek aan de start.
de reeds genoemde Molenaar NSF100 cup was de laatste jaren niet meer te zien in Staphorst. Het snelle circuit in Staphorst werd door de naamgever en initiatiefnemer van deze klasse, Arie Molenaar, als te snel en te gevaarlijk beschouwd voor zijn jonge talenten. Zeer jammer want juist in deze klasse zijn de laatste jaren vele regionale en plaatselijke talenten doorgebroken. Landelijk en regionaal bekende coureurs als Scott Deroue, Bo Bendsneyder, Frank Nieman, Walid Soppe, Rick Dunnik, Jeffrey Buis en Loran Faber hebben allemaal in de top van deze NSF 100 cup gestreden of zijn hier kampioen geworden alvorens de overstap te maken naar de zwaardere motorsport categorieën. AMBC- ers Dunnik en Faber wisten in 2015 en 2016 zelfs de Nederlandse titel te grijpen maar mochten dus helaas niet voor eigen publiek hun kunsten vertonen.

Dat is dit jaar anders. Door de nieuwe opzet van het kampioenschap en doordat de baan is gewijzigd staan de jonge talenten van Arie Molenaar op tweede Pinksterdag wel in Staphorst aan de start. Een prachtig moment om de regionale toppers te zien racen en aan te moedigen. Uit Staphorst komt Damian Boessenkool aan de start en uit Dalfsen komt een drietal coureurs namelijk Justin Fokkert, Thijs Westenbrink en Loris Veneman, de zoon van de huidige bondscoach en oud- topcoureur Barry Veneman. Als verdere regionale coureur zien we tenslotte Twan Smits uit Steenwijk. Boessenkool staat na de eerste twee races als vierde in de tussenstand terwijl de jonge Fokkert zelfs tweede staat.

Minibikes, het begin van een carrière in de motorsport
Alhoewel er nog wel enig talent voorhanden is moet er wel gezegd worden dat er de laatste jaren in de regio rondom Staphorst een kleine dip te zien is in de aanwas van nieuw talent. De AMBC speelt hier op in door in 2018 enkele opstapdagen te organiseren voor beginnende minibikers. In samenwerking met Henk Schotman en zijn organisatie Racekids houdt de AMBC introductiedagen voor beginnende minibikers. Dit is dus speciaal bedoeld voor de jeugd die interesse heeft om te gaan minibiken maar niet weet hoe dit aan te pakken. Of misschien zijn er ouders die meer info willen over deze tak van motorsport en tevens hun zoon of dochter eens willen laten proeven aan deze sport. Er zijn gediplomeerde en ervaren instructeurs aanwezig en ook voor beschermende kleding en helmen worden gezorgd. Alleen goede zin is dus maar nodig om te kunnen rijden! Meer info over deze opstapdagen staat op de website van de AMBC.

Dankzij circuit De Tippe in Staphorst kunnen elke week een groep jonge rijders in actie komen. Een grote groep clubrijders traint elke week op hun thuiscircuit in Staphorst. Sinds een paar jaar onder leiding van gediplomeerde bondstrainers die vroeger zelf coureurs waren. De jonge AMBC- ers spreiden na enkele jaren van training hun vleugels uit en nemen de stap richting het Nederlands kampioenschap minibikes. Voor die leden is het prachtig dat ze hun kunsten ook in eigen gemeente en voor eigen publiek kunnen laten zien. Enkele jeugdige Staphorsters en AMBC leden werden de afgelopen jaren reeds gekroond tot Nederlands kampioen.

In het huidige minibike kampioenschap rijden twee plaatselijke rijders mee die het in de eerste race van het NK Junior Moto racing die onlangs op de junior track naast het TT circuit in Assen werd verreden beslist niet onverdienstelijk deden. Kyano Veijer wist zelfs beide wedstrijden in de zgn. Junior B klasse te winnen. Veijer slaat inmiddels ook al internationaal zijn vleugels uit in navolging van zijn neef Collin Veijer. Hij rijdt dit seizoen ook mee in het Italiaans kampioenschap minibikes. Ivar Wesselink is de andere coureur uit Staphorst die ook tweede Pinksterdag te zien is. Ivar wist twee keer een zevende plaats te behalen tijdens de eerste kampioensrace in Assen en bezet deze stand ook in het kampioenschap. De tweede race in dit jeugd kampioenschap is op 12 mei in Veldhoven alvorens de karavaan afreist naar Staphorst om daar tweede Pinksterdag te strijden om de punten.

Een nieuwe start
Zo ziet de organiserende wegrace-commissie van de AMBC deze Pinksterraces 2018. Een nieuwe start en een nieuwe uitdaging met deze ééndaagse opzet. De klassen die te zien zijn zullen volop spektakel bieden voor de toeschouwers. De term ‘familie-evenement’ waarmee de AMBC de laatste jaren dit evenement aanduid gaat dit jaar ook zeker weer op. Prachtige motorraces en daarnaast entertainment voor de jongste kinderen met springkussens en draaimolens. Vanwege de compacte opzet van het circuit en het hele terrein kunnen pa en ma rustig naar de races kijken terwijl de kinderen zich vermaken op de speeltoestellen. Als ze tenminste niet hun vriendje of vriendinnetje willen aanmoedigen die meestrijdt bij één van de race-klassen.

Zoals altijd is de toegang voor dit AMBC evenement vrij evenals het parkeren en kan er middels de eigen AMBC catering genoten worden van een natje en droogje. Het tijdschema is op het moment van schrijven nog niet bekend maar alle benodigde info verschijnt voorafgaand aan het evenement op de website van de AMBC Staphorst.

Affiche Pinksterrace 2018 A3 1


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal