WK Superbike op Assen van start

Het WK Superbike is officieel van start gegaan met Michael van der Mark aan de leiding na drie vrije trainingen. Scott Deroue staat na twee vrije trainingen ook op de eerste plaats in de World Supersport 300 klasse. Dit belooft morgen een spannende dag te worden, waar Michael van der Mark zijn peilen richt op de hoogste trede.

vdmark assen superbike

WK Superbike
Hoewel er nog mogelijkheden voor verbetering zijn, kende Michael van der Mark tijdens de WK Superbike races in Assen een geweldige dag. Tijdens de vrije trainingen in de ochtenduren zette de Nederlandse troef direct de tweede tijd neer achter de almachtige Jonathan Rea. In de derde trainingssessie zette hij de snelste tijd op de klokken. Daarmee zette Van der Mark de eerste schreden naar zijn doel voor de komende twee wedstrijddagen: het podium halen en het liefst op de hoogste trede belanden. “Door de diverse testen in de tweede training, verliep het niet echt voorspoedig. Voor de derde vrije training hebben we andere banden gekozen en kleine wijzigingen in de elektronica gedaan wat zeer goed uitpakte! In die derde training hebben we gekozen voor een lange run en dat voelde prima. Dat hebben we in de tijd kunnen terugzien”, aldus een glunderende Van der Mark.

De voorlopige tweede plaats is in handen van Marco Melandri. Een van de grote favorieten, Jonathan Rea, moest na drie trainingssessies genoegen nemen met de zesde plaats. Overigens valt er op Assen met Rea niet te spotten. Sinds 2009 heeft hij nog nooit een podiumplek op het TT Circuit Assen gemist. Ook nu lijkt Rea weer af te stevenen op een succesvol weekend, want hij realiseerde de snelste tijd op de eerste dag.

World Supersport 600
In het Supersport FIM World Championship kwam Rob Hartog aanvankelijk uitstekend mee. De Kawasaki-coureur realiseerde in de eerste vrije training de vierde tijd, maar zakte wat terug in de tweede training. Hij werd uiteindelijk negende, maar het gat met de snellere mannen is erg klein. De snelste tijd werd op de klokken gezet door de Zwitser Randy Krummenacher. Naast Hartog doen er nog drie Nederlanders in de klasse Supersport mee. Wayne Tessels is tweede landgenoot op de twintigste plek, Vasco van der Valk staat 24e en Jarno van Sikkelerus 26e.

World Supersport 300
Scott Deroue deed het geweldig in de Supersport 300. In de tweede vrije training liet hij alle concurrenten achter zich en nestelde zich op de eerste plek. Hij was vijfhonderdste van een seconde sneller dan de tweede Nederlander Koen Meuffels. Daarmee hebben deze twee Nederlanders zich in een prima positie gemanoeuvreerd voor een goede startplek. Twee Spanjaarden, Ana Carrasco en Mika Perez, staan voorlopig derde en vierde. Op de vijfde plek komt weer een Nederlander, Robert Schotman, gevolgd door Glenn van Straalen op de zesde plaats. De klasseringen van de overige Nederlanders in deze klasse zijn: Walid Kahn 19e, Dennis Koopman 22e, Ryan Vos 25e, Joep Overbeeke op plek 33 en Milan Merckelbach werd 34e.

Superstock 1000
De Duitser Markus Reiterberger manifesteerde zich in de twee vrije trainingen van de European Superstock 1000 erg sterk. In beide sessies zette hij de snelste tijd neer en aan het eind van de tweede training was hij meer dan een seconde sneller dan de Fransman Florian Marino. Danny de Boer, onze eigen Yamaha troef, werkte zich in de tweede training nog een plekje naar voren en prijkt op de zesde plek in de voorlopige stand. De tweede Nederlander in de Superstock 1000, Ricardo Brink, staat vijftiende en net als De Boer gaat hij er zaterdag alles aan doen nog een paar plaatsjes op te schuiven.

Paddock
Op de paddock was het op deze eerste dag van het driedaagse Superbike-evenement al gezellig druk. Geen wonder, want de prachtige weersomstandigheden maakten het vertoeven op de paddock tot een aangename aangelegenheid. Veel belangstellenden bezochten het open paddock met daarop ook de populaire Fanzone. In die Fanzone is alle dagen van alles te doen en het meest bijzondere is dat bezoekers daar ook de topcoureurs kunnen ontmoeten. Overigens hebben alle bezoekers van het WK Superbike via hun normale entreebewijs toegang tot de paddock en de Fanzone, waar de huldigingen worden gehouden. Ook zijn er paddockshows, meet&greets, diverse horeca, merchandise, klassieke motoren, de TT Simulato en meer. Ook de pitwalk is toegankelijk voor het brede publiek! Zaterdag om 15.40 uur en zondag om 10.25 uur worden die gehouden. Toegangsbandjes zijn drie kwartier van te voren in de Fanzone op te halen bij de info-tent (zolang de voorraad strekt). Alle coureurs zijn aanwezig voor een foto en handtekening, dus mis het niet!

Motorbeurs Utrecht
Het WK Superbike trok donderdag overigens ook al veel belangstelling, maar toen trok het circus met de promotruck zelf naar het centrum van Assen. De toppers Van der Mark, Rea en Jake Gagne en bijna alle Nederlandse deelnemers waren daarbij aanwezig. De vele belangstellenden die daar op afgekomen waren konden niet alleen handen schudden en een praatje maken met hun favorieten, maar ook werden handtekeningen en foto’s uitgedeeld. Net als op de paddock van het TT Circuit, was het evenement in het Asser centrum heel toegankelijk. Het idee om de motorsport naar de fans toe te brengen werd daar prima uitgevoerd.

 

Foto: Yamaha racing


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal