• Home
  • Motorsport
  • MotoGP: Marquez wint Amerikaanse ronde, Rossi leidt kampioenschap

MotoGP: Marquez wint Amerikaanse ronde, Rossi leidt kampioenschap

Vandaag heeft Marc Marquez voor de 5de keer op rij de Amerikaanse ronde van het MotoGP seizoen gewonnen die onder prima weersomstandigheden verreden werd op het 5,5 km lange Circuit Of The Americas in Austin, Texas. Marc Marquez mocht van pole vertrekken, met naast zich Yamaha fabrieksrijders Maverick Vinales en Valentino Rossi, maar het waren de beide fabrieks Honda’s die de eerste helft van de race de touwtjes in handen hadden. Was het Pedrosa die tot halverwege de race de leiding nam, op de voet gevolgd door Marquez, in de tweede helft was het Marquez die de koppositie overnam om deze vervolgens niet meer uit handen te geven. WK-leider Maverick Vinales kende een ongelukkige dag door al in de derde ronde uit de race te crashen. Pedrosa wist Marquez nog wel lang te volgen en het deze zelfs moeilijk te maken door enkele aanvallen in te zetten, maar moest toch lossen en kreeg te maken met Rossi die gestaag op de Spanjaard inliep. Rossi had zijn banden in de eindfase duidelijk beter voor elkaar dan Pedrosa en kon dan ook de tweede positie overnemen. Ondanks dat Rossi 0,3 sec tijdstraf te verwerken kreeg omdat hij een bocht had afgesneden – hij was in aanraking gekomen met de weer zeer sterk rijdende en inhalende Johan Zarco - wist hij toch ruim voldoende marge op te bouwen om de race als tweede af te sluiten. Carl Crutchlow wist 4de te worden na een mooi gevecht met Johan Zarco die als vijfde over de meet kwam. Lorenzo liet nog weinig progressie zien door vertrekkend vanaf de 6de startplek als 9de te eindigen.

Na het uitvallen van Maverick Vinalis is het nu Rossi die de leiding in de WK-stand overneemt met 56 punten gevolgd door Vinales met 50 punten en Marquez met 38 punten.

Moto2
Polesitter Franco Morbidelli wist voor de derde keer op rij de Moto2 race te winnen door heel gecontroleerd de gehele race aan kop te rijden om deze vervolgens winnend af te sluiten voor Thomas Luthi. De Zwitser kon Morbidelli lang volgen, maar geen echte directe bedreiging vormen en moest in de laatste fase van de race ook nog eens lossen om uiteindelijk op 2,6 sec achter Morbidelli te finishen. Takaaki Nakagami werd derde door 4,2 sec achter Luthi en 3 sec voor Alex Marquez de finish te passeren. Xavier Simeon had zich als 8ste getraind en sloot de race als 13de af.

Wk-stand Moto2: 1: Franco Morbidelli - 75 pt, 2: Thomas Luthi - 56 pt, 3: Miguel Oliveira - 43 pt, 19: Xavier Simeon - 4 pt.

Moto3
De Moto3 kende een verkorte race vanwege een rode vlag-situatie in de derde ronde, waardoor de race met een verkorte startprocedure werd herstart. Spanjaard Aron Canet was op voorhand de gedoodverfde favoriet voor de overwinning na de trainingen gedomineerd te hebben, maar moest liggend aan de kop van het veld met een highsider de race op een brancard verlaten. Romano Fenati wist de race te winnen voor Jorge Martin en Fabio Di Giannantonio die de laatste podiumplek mocht bezetten.
Bo Bendsneyder kende geen gelukkig racedag. Gingen de trainingen, ondanks machineproblemen in de tweede vrije training en een onschuldige crash in de kwalificatie, nog naar wens met een 10de startplek, in de tweede ronde crashte hij zichzelf uit de wedstrijd, op dat moment liggend op de 14de positie. Een rode vlag-situatie in de ronde daarop zorgde ervoor dat Bendsneyder alsnog mocht herstarten, maar helaas was zijn motor niet op tijd terug in de pitbox zodat een herstart er niet in zat. Livio Loi had zich als 16de gekwalificeerd en lag tot in de laatste ronde op een 11de positie, maar maakte wat schakelfoutjes waardoor hij uiteindelijk als 15 de werd afgevlagd.

Wk-stand Moto3: 1: Johan Mir - 58 pt, 2: Jorge Martin - 52 pt, 3: John McPhee - 49 pt, 10: Livio Loi - 15 pt. Bo Bendsneyder heeft dit seizoen nog geen punten weten te scoren.

De volgende ronde van het MotoGP kampioenschap vindt 7 mei plaats op het circuit van Jerez in Spanje.

Marquez COTA


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen